Modersproake en Noaberschup

tiedschrift

Modersproake en Noaberschup was een Nedersaksisch literair tiedschrift det begund wördden in 1959 en daoras zes ofleverings van verschenen. 't Tiedschrift wilde wieder gaon in de trant van 't Swieniegeltje, 't vanuut Grunning uutegèven internationaole Nedersaksische tiedschrift det in 1959 uutscheidden.

De uutgever van Modersproake en Noaberschup was G. ten Holt, die in 't tiedschrift schreef: 'Et müt 'n tiedschrift wödden föör et Volk van Münsterland - Graafschup Benthem - Emsland - Gelderschen Achterhook - Twente en Salland.' Hi'j mienden det Nederlaanders en Duutsers uut 't gebied tussen Iessel en Eems een schakel kunden wèden in de kette tussen Hollaanders en Hoogduutsers, en tussen Nederlaand en Duutslaand in 't algemien. Det idee was ok al deur de Benthemer taalkundige Arnold Rakers uutedragen.

't Tiedschrift wol bi'j veurkeur de Vosbergenschriefwiese gebruken, de mandielige spelling veur Nederlaandse en Duutse schrievers in 't Nedersaksisch.

Deur slimme ziekte van Ten Holt mus Modersproake en Noaberschup nao zes ofleverings uutscheiden.

LiteretuurBewarken

  • Hendrik Entjes (1990). 'Streektaalliteratuur in Overijssel na 1945'. In Jurjen van der Kooi (red.), Dialectliteratuur: balans en perspectief van de moderne streektaalletterkunde in Oostnederland en Nederduitsland: een bundel studies. Grunning: Sasland
  Dit stok is eschreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.