Middelharnis (in t plaatselike dialekt Men'eerse eneumd) is n darp en n veurmaolige gemeente in de Nederlaandse provinsie Zuud-Hollaand. t Darp had in 2014 rond de 7.000 inwonners en hef ne sentrumfunksie op t eilaand Goeree-Oaverflakkee.

Veurmaolige gemeente Middelharnis
Vlagge van de veurmaolige gemeente Middelharnis Wapen van de veurmaolige gemeente Middelharnis
Lokasie van de veurmaolige gemeente Middelharnis
Lokasie van de veurmaolige gemeente Middelharnis
Informasie
Provinsie Zuud-Hollaand Zuud-Hollaand
Heufdplaotse Middelharnis
Geografie en bevolking
Oppervlakte
 - Laand
 - Waoter
86,79 km²
61,16 km²
25,62 km²
Antal inwoeners
Inwoeners per km²
17.739 (2006)
{{{dichtheid}}} inw./km²
Koordinaten 51° 45′ N, 4° 10′ O

Koördinaoten: 51° 45′ N, 4° 10′ O

Overig
Belangrieke verkeersaoders N215
Netnummer 0187
Poskodes 3241-3245
Op-egaon in Goeree-Overflakkee

In januari 2013 is t op-egaon in de ni'je gemeente Goeree-Overflakkee.

t Sentrum bewark

Middelharnis hef n old sentrum mit n in verholding groot winkelanbod. An den haven bunt kafees en aethuuskes. Rundumme de monumentale karke bunt smalle, pittoreske ströötkes. An de Raodhuusstraote steet t olde raodhuus uut 1639 in ni'j-klassisistiesen stiel.

Aandere darpen in de olde gemeente bewark

Ni'je Tonge, Battenoord, Sommelsdiek en Stad an t Heringvleet.

Geskiedenis bewark

t Oldelaand van Middelharnis wordden in 1465 veur bedieking uutegeven tezamen mit polder t Oldelaand van Sommelsdiek en den Polder Doevenweerd en vormt 1 diekreng. Opvallend is de samenwarking dee daormet samenging. t Oldelaand van Middelharnis was eigendom van de Heern van Putten, t Oldelaand van Sommelsdiek was Zeeuws en Polder Doevenweerd beheurden to an de Heern van Griesoord. Al rap wordden begonnen mit den bouw van ne karke en nen toren in laatgotiesen stiel.

De karke van Middelharnis is in zienen eurspronkeliken staot te zeen op t skilderi'je Het laantje van Middelharnis van Meindert Hobbema. Meindert Lubbertszoon Hobbema (1638-1709) was nen Nederlaandsen skilder van laandschappen, den wörd gebaoren in Amsterdam. Zien bekendste wark is Het Laantje van Middelharnis (1689), dat teggenwoordig in den National Gallery in Londen hönk.