Zeewolde (Gelüüdsfragment üütspråke?/i) is eyn van de ses neaderlandske gemeynden van de provinsy Flevoland dee dröägeleagd wördden in de 20. eyw. De gemeynde had up 1 januari 2020 so'n 22.656 inwunners[1] en hevt een landuppervlakde van 248,54 km². Zeewolde wördden in 1984 een selvstandige gemeynde en is dårmead eyn van de jungste, neet döär fusy untståne, gemeynden van Neaderland.

Gemeynde Zeewolde
Vlagge van de gemeente Zeewolde Wapen van de gemeente Zeewolde
Vlagge van Zeewolde Wapen van Zeewolde
Lokaty van de gemeynde Zeewolde
Lokaty van de gemeynde Zeewolde
Informaty
Provincy Flevoland
Höyvdplaatse Zeewolde
Geografy en bevolking
Uppervlakde
 - Land
 - Water
268,86 km²
247,23 km²
21,63 km²
Antal inwoaners
Inwoaners per km²
22.656 (1 januari 2020)
92 inw./km²
Koordinaten 52° 19′ N, 5° 32′ O

Koördinaoten: 52° 19′ N, 5° 32′ O

Oaverig
Belangryke weagen N302, N305
Netnummer 036
Postkodes 3890-3899
Officiele websteade
www.zeewolde.nl

Ligging bewark

De gemeynde Zeewolde ligt in et südelikste punt van de provinsy Flevoland. Et darp Zeewolde ligt an et Wolderwyd, teagenoaver Harderwyk. In et meyst oustelike punt van de gemeynde ligt et gehücht Harderhaven, et oldste gedeylde van Zeewolde mid mär een pår hüsen. De büürgemeynden van Zeewolde binnen Almere, Lelystad en Dronten. An de oaverkante van de Veluwerandmearen Wolderwyd en Nuldernauw heb jy Harderwyk, Armelo en Putten. Teagenoaver et Nykarkernauw de gemeynde Nykark, en an de oaverkante van et Eemmeer liggen Bunschoten, Eemnes en Blaricum.

Geskydenisse bewark

Et gebeed selv bestünd al rüüm vöärdat et dröägeleagd wördden, in heyl Flevolaand hebben namelik enkele eywen eleaden noch meansken ewund wårvan ouk vöärwarpen weaderevünden binnen. Enkele namen van darpen en städen kummen ouk üüt disse tyd. Liudger (742-809) was van plan een klouster te stichten, en kreyg in 793 een arvdeyl van Liudger, junge van Hredger "in een bos, dat Seaeuuwald of Suifterbant heyt, behalve de akkers dee dår döär myn volk en eigen meansken untgünnen binnen." Dit was de eyrste besitting van et klooster te Werden, dee in 801 af was. Üüt olde bronnen is ebleaken dat der in et jår 790 språke was van een darp mid de name Seaewald. In dee tyd bevöärrechten de hartog van Gelre de bewunners van et darp, ten westen van Harderwyk. Döär oaverstroumingen in de latere middeleywen is dit darp verswülgen döär de Südersey. Üüt de darpsname kün jy twey woorden halen: zee en wold (sey/blauw/water en gröön/bossen/natuur). Disse klören kün jy samen mid de klöör geal (van grån) teruggeseen in de vlagge van Zeewolde. De eyrste vermelding van Seaewald was in 790, een darp dat in et westen van Harderwyk lag.

Et oorsprungelike darp Seaewald lag in de veangebeden in et gebeed. Üüt wealende bronnen blikt dat hekserye groute invlööd had in de seaewaldske måtskappye. Dår wår nun de kämping de Parel ligt sol oorsprungelik et terrein eleagen hebben wårvandån de heksen der praktyken loslöäten up vöärnamelik handelsvlouten dee langes Seaewald vaarden.

Moderne geskydenisse bewark

De polder so as wülen dat nun kennen besteyt sinds 1968 (to is Südelik Flevoland dröägeleagd). In eyrste instansy was et de bedoling dat et nye darp Zeewolde tüsken Dronten en Lelystad sol kummen te liggen. Later is beslöäten üm et darp te bouwen up de plekke wår et nun ligt. An te ende van de jåren '70 kwammen de eyrste buren en underneamers nå de polder, wårunder een multifunktioneel gebouw de Trekker.

In 1981 begün de eyrste basisskole, 't Wold, an de Dasselaarweg. Midden tüsken et reet en teagenoaver een bos, nåst et Gemeyndehüüs, bybelteek en policy. Der löyp noch een weg nå de haven, vearder was der noch heyl geen Zeewolde. Wel waren de eyrste aktiviteiten begünnen, so as et sand upspoiten.

In 1983 begünnen se mid de bouw van de eyrste gebouwen en wunningen van et darp Zeewolde en in 1984 güngen de eyrste zeewoldenaren der wunnen. Zeewolde is untstån üüt een deyl van Lelystad en et OL ZIJP. De gemeynde Zeewolde had oorsprungelik as dool üm et darp klein te holden en stelden dårümme ouk een bepåld antal inwunners vaste, de gemeynde sol by dit antal stoppen meansken te hüüsvästen, mär dit antal (5000) is inmiddels al vöäle målen houger ewörden, toch hevt Zeewolde noch altyd een rüme upset en een darps karakter. Dit see jy mid name in de jungste wyk, de Polderwyk. Ouk disse wyk is weader rüüm upesetted, mid flink wat gröön in de wyk. Een bykummend effekt van et esteagen inwunnertal is dat der meyrdere groute(re) winkelketens in Zeewolde sitten. Toch is Zeewolde noch altyd eyn van de dünstbevolkede gemeynten van Neaderland.

Bekende inwunners bewark

See ouk bewark


  Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Nysassiske Skryvwyse.
  1. CBS