De zwaonebloeme (Butomus umbellatus) is een moerasplaante mit roze bloemen. Disse plaante is in Nederlaand wettelijk bescharmd. De bloeme heet zwaonebloeme umdat de stampers een vorm hem dee stark liek op sierlijke zwaonen. De zes stampers hem an de voot nectarklieren.

Zwaonebloeme

De zwaonebloeme is de enigste soorte in de zwaonebloemfemilie.

As exoot is de zwaonebloeme eïntroduceerd in de Verenigen Staoten van Amerika, daor wonnen disse plaante 'flowering rush' eneumd. De plaante greuit daor te goed.

Ekelogie bewark

De zwaonebloeme is in Nederlaand wettelijk bescharmd. Dat wil neet zegen dat de plaante zeldzaam is, integendeel, op de kleigebieden in Nederlaand is e algemeen. De plaante greuit vake in sloten dee jaorlijks schoon-emaak wonnen, mar hij hef der neet veul van te liejen umdat disse schoonmaakbeurten zien leefmilieu in stand houwen.

De zwaonebloeme greui in voedselriek waoter. As de plaante opduuk tussen een pietse zeldzame plaanten in vrie voedselarm waoter, is dat 't teken dat 't waoter voedselriek an 't wonnen is en dat de fienpreuvers uut een dergeliek milieu zullen gaon verdwienen.

De zwaonebloeme wonnen veul bezoch deur graafwespen.

Uutgaonde verwiezing bewark