Verskil tüsken versys van "Hegemors"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K Hegemos is ewiezig naor Hegemors
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Prunella modularis montanella.jpg|250px|thumb|HegemosHegemors]]
De '''hegemoshegemors''' of '''hegemors''' ([[Latien]]: ''Prunella modularis'') is een [[voegel|zangvoegel]] uut de femilie van [[hegemossenhegemorsen]] (Prunellidae). De hegemoshegemors wort deur partie minsen oek wel 't '''blauwe paapjen''' eneumd, oekal het ie gien blauwe kop. Disse naam wort vaker gebruukt veur de voegel die in 't Nederlans een ''[[blauw paapjen (Parus caeruleus)|pimpelmees]]'' eneumd wort.
 
== Kenmaarken ==
Ze worren 15 centimeter groot, oengeveer net zo groot as de [[huusmoshuusmors]]. Blauwe paapjes leven in bosgebieden, bosschages en struukgewassen. Ze lieken veul op 't vrouwtjen van de huusmoshuusmors, mar dan mit een dunner snaveltjen en een grieze kop. Hie het een hoge en heldere zang.
 
Ze verplaotsen zich op een eigen menier: leig bie de groend oender struken en hegen, op paodjes en zelfs in laonen van parken op zeuk naor voedsel.
Regel 10:
De voegels nestelen in hegen (vandaor de naam), mar oek in struken en leige planten.
 
De hegemossenhegemorsen in [[Noord-Europa]] trekken [[wienter|'s wienters]] naor 't zujen en 't westen. In [[Nederlaand|Nederland]] en [[België]] kommen hegenmossenhegenmorsen 't hele jaor veur.
 
==[[Nedersaksisch]]==
Der wort in 't Nedersaksisch meestentieds gien onderscheid emaakt tussen mossoortenmorssoorten, ze worren vake gewoen ''mossenmorsen'', ''morsenmossen'', enz. eneumd. Hieronder zie-j een paor are dialectwoorden veur de hegemos. Der bin te veul uutspraakvarianten veur ''heggemus<small>(</small>se<small>)</small>'' um ze allemaol op te schrieven, hieronder zie-j een kort overzicht dervanhegemors.
 
*[[Veluws]]:
**''heggemus<small>(</small>se<small>)</small>'', ''-mos<small>(</small>se<small>)</small>'', ''-mors''
**''hegemus<small>(</small>se<small>)</small>'', ''-mos<small>(</small>se<small>)</small>'', ''-mors''
**''hegmusse'' ([[Une]])
**''hegemosse'' ([[Nunspeet]], [[Armelo]])
**''basternachtegaal'' ([[Emst]])
**''boerennachtegaal'' ([[Garder]])