Verskil tüsken versys van "Fotografie"

3.213 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
Iemand die (beroepsmatig) fotografie verricht wördt [[fotograaf]] enuumd. Veur het maken van een [[foto]] maakt men gebruuk van een [[camera]]. Een afdruk van een veurwarp dat direct op lichtgevulig materiaal elegd is en doarnoa belicht, is een [[fotogram]].
 
lorenz
== Geschiedenisse ==
In [[1816]] maakte [[Joseph Nicephore Niépce]] een foto vanuut een raam deur een plate met een lichtgevulig materiaal in een [[camera obscura (optica)|camera obscura]] bloot te stellen an licht. Het beeld dat evormd wodden was een negatiefbeeld dat niet was gefixeerd, en dus deur wietere belichting buten de camera obscura verloren ging. De beelden die waren emaakt met disse techniek nuumde hi'j ''retinas''.
 
In [[1826]] maken Niépce de eerste foto op een plate den was bedekt met bitumen (asfalt). Hi'j had hierveur een [[belichtingstied]] van maor liefst acht uur neudig bi'j helder zonlicht. De foto maken hi'j van zien achtertuin en deur het draaien van de zönne zag ie de schimme van twee kanten. Disse bitumen-beelden, die naost zwart en wit ook griestinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden um-ezet.
 
Moar [[Louis Daguerre]] wordt ook vaak ezene as de uutvinder van de fotografie. In [[1831]] zette Daguerre de proefnemmingen van Niépce veurt met [[zilverjodide]]. In [[1837]] ontdekte Daguerre bi'j toeval de meugelijkheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hi'j had een gejodeerde [[zilver|verzilverde]] [[kopper (element)|kopperplate]] kort belicht en hiernao bloot gesteld an [[kwik]]damp. Hierop bleek zich een beeld te hebben evörmd. Hi'j nuumde dit proces [[Daguerreotype]].
 
In [[1834]] begon [[William Henry Fox Talbot]] te experimenteren. Hi'j ontwikkelde een methode um [[papier]] lichtgevulig te maken deur het te dompelen in een zwakke [[zalten|zalt]]oplossing en doarnoa in een [[zilvernitraat]] oplossing. De lichtgevuligheid van zilvernitraat was al in 1727 ontdekt deur [[Johann Heinrich Schulze]] moar was tot dan toe niet meer as een curiositeit en kermisattractie. [[Thomas Wedgwood]] en [[Sir Humphrey Davy]] slaagden der in [[1802]] al in onder invloed van licht een beeld te vangen op veurbewarkt papier. Alleen lukte het hun niet dit beeld te [[fixeren (fotografie)|fixeren]]. Maar Talbot lukte het de beelden te fixeren deur ze te dompelen in een sterke zaltoplossing. Ook ontdekte hi'j het [[negatief-positiefprocedé]].
 
De 'uutvinding van de fotografie' wodden in januari [[1839]] bi'jnoa geliektiedig in [[Paries]] en in [[Londen]] an-ekondigd. Oaverigens staat in het Franse plaatsje Saint-Loup-de-Varennes - de plaatse woar [[Joseph Nicephore Niépce]] zien eerste proeven deed - een monument met de tekst "DANS CE VILLAGE NICEPHORE NIEPCE INVENTA la PHOTOGRAPHIE en 1822".
 
Umstreeks [[1850]] wodden dede papieren drager deur glas vervangen en hechtten zi'j de [[zilverhalogenide]]n met behulp van een [[collodium]]loag op disse deurzichtige basis. Deze glasplaten mossen as ze nat waren worden belicht en meteen worden af-ewarkt. In [[1871]] vond de Engelse arts [[Maddox]] een dreuge methode uut, hij gebruukte een glasplate woarop [[zilverbromide]] in een [[gelatine]] laag ingebed wodden. Dit is in feite de oervörm van de huidige fotografische films.
 
Een ni'je ontwikkeling is de [[digitale fotografie]]. Hierbi'j wordt de traditionele camera, geladen met film (woarvan de chemische eigenschappen veranderen deur de belichting) vervangen deur een camera met een lichtgevulige elektronische sensor.
 
==Relatie met andere uutdrukkingsvörmen==
Anonyme gebruker