Verskil tüsken versys van "Eekmulder"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Servien, wo'j mie det eawn noakiekn? Min Veluws is nit al te best.
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Maybug.jpg|thumb|250px|De eekmulder]]
De '''eekmulder''' ([[Latien]]: ''Melolontha melolontha'') is een 2,5 tot 4 centimeter grote [[kevers|kever]] dee in de maond [[mei]] een metamorfosegedaonteveraandering ondergeet en dan een paor weken van jonge boomblaodjes eet en rondvlieg, op zeuk naor een kammeraod.
 
Eekmulders koemen veur op zaandgronden. Vrogger kwammen ze algemeen veur, noen bin ze deur bestriejing arg zeldzaam ewönnen. De larven leven in de grond en knagen an de wortels van kruuiachtigekruudachtige plaanten, zoas [[gres]], mar oek an de wortels van [[boom|bomen]]. In 't gres, mar oek in de [[greuntetune]], kunnen ze veul schao anrichen.
 
De larve van een eekmulder neumen ze een ''engerling''. De larve hef een brune kop en 't lief is geelwit van kleur. An de ziedkaanten zitten de naojemopeningen. De larven blieven twee tot dree jaor in de grond veurdat ze zichder eigen verpoppen. In de [[wienter]]maonden krupen de larven dieper de grond in.
 
Netuurlijke viejanen van de engerling bin [[molle (dier)|mollen]] en [[voegel]]s zoas [[meze]]n, [[kreien]] en [[spraone]]n.
 
[[Biologische bestriejing]] is meugelijk mit [[parresiet|parresitair]]e aoltjes. De mannetjes bin makkelijk te herkennen deurdat de lemellen an 't einde van derde veulsprieten groter bin as de veulsprieten van 't wiefjen, zwat twee millimeter tegenover één millimeter.
 
==Spelletjes==
In 't Nedersaksische taalgebied en meschien zelfs wè derbuten wönnen eekmulders vrogger deur kienders as spelletjen op-evungen, in een ([[lucevar]])deusjen of potjen edaon en soms oek nog deur mekaar eschud, hierdeur begun e stark te brommen, vandaor dat e in [[Tweante|Twente]] en de [[Achterhoek]] oek wè ''bromworm'' eneumd wonnen.
 
Op de [[Veluwe]] dungen kienders oek wè een draodjen an de poot van de eekmulder en leuten 't beestjen dan vliegen.
 
==Trivia==
* Tot 't midden van de [[20e eeuw]] wönnen disse kevers in [[Duutslaand]] en [[Frankriek]] oek wel gebruuk in [[eekmuldersoep]].
* In [[Tweante]] wörden Eekmulders vrogger deur de kiender as spöllegien opgevungen en in een deusien edaone, en dan hen en weer geschudt, waordeur de Eekmulder stark begun te brommen. Daorum worden Eekmulders hier ''bromwörme'' genuumd.
 
==Nedersaksisch==
Regel 35 ⟶ 39:
**''bromworm'' ([[Riesn]])
*[[Veluws]]:
**''eekmulder''
**''mulder'' ([[Elburg]] e.u.)
**''meikever''
**''eekmulder'' ([[Nunspeet]], [[Niekark]] e.u.)
**''meikèver'' ([[Vaossen]])
**''eekmulder, törrewever, torrewever, gouwe tor'' ([[Putten]] e.u.)
**''meimulder'' ([[Attem]], [[Waopenvelde]], [[Heerde]])
**''meiwurm'' ([[Attem]])
**''mulder'' ([[Elburg]], e.u.[[Apeldoorne]])
**''turrewever'' ([[Putten]], [[Luntere]])
**''eekmulder, törrewever, torrewever, gouwe tor'' ([[Putten]] e.u.)
**''gouwe tor'' ([[Putten]])
**''romeslaper'' ([[Elspeet]])