Verskil tüsken versys van "Fotografie"

5 bytes verwijderd ,  11 jaar geleden
K
Bot: autematies tekse vervungen (-lijk +lek)
K (bot derbie: vls:Fotografie)
K (Bot: autematies tekse vervungen (-lijk +lek))
'''Fotografie''' is het met hulpe van [[licht]] en andere vormen van [[straoling]] maken van afbeeldingen van veurwarpen en verschienselen. Het woord is af-eleid van het [[Grieks]] en betekent letterlijkletterlek schrieven met licht. (φωτος phootos=licht, γραφειν grafein=schrieven)
 
Iemand die (beroepsmatig) fotografie verricht wördt [[fotograaf]] enuumd. Veur het maken van een [[foto]] maakt men gebruuk van een [[camera]]. Een afdruk van een veurwarp dat direct op lichtgevulig materiaal elegd is en doarnoa belicht, is een [[fotogram]].
In [[1826]] maken Niépce de eerste foto op een plate den was bedekt met bitumen (asfalt). Hi'j had hierveur een [[belichtingstied]] van maor liefst acht uur neudig bi'j helder zonlicht. De foto maken hi'j van zien achtertuin en deur het draaien van de zönne zag ie de schimme van twee kanten. Disse bitumen-beelden, die naost zwart en wit ook griestinten konden tonen, konden ook worden gefixeerd en in positieve beelden worden um-ezet.
 
Moar [[Louis Daguerre]] wordt ook vaak ezene as de uutvinder van de fotografie. In [[1831]] zette Daguerre de proefnemmingen van Niépce veurt met [[zilverjodide]]. In [[1837]] ontdekte Daguerre bi'j toeval de meugelijkheidmeugelekheid van ontwikkeling van het latente beeld. Hi'j had een gejodeerde [[zilver|verzilverde]] [[kopper (element)|kopperplate]] kort belicht en hiernao bloot gesteld an [[kwik]]damp. Hierop bleek zich een beeld te hebben evörmd. Hi'j nuumde dit proces [[Daguerreotype]].
 
In [[1834]] begon [[William Henry Fox Talbot]] te experimenteren. Hi'j ontwikkelde een methode um [[papier]] lichtgevulig te maken deur het te dompelen in een zwakke [[zalten|zalt]]oplossing en doarnoa in een [[zilvernitraat]] oplossing. De lichtgevuligheid van zilvernitraat was al in 1727 ontdekt deur [[Johann Heinrich Schulze]] moar was tot dan toe niet meer as een curiositeit en kermisattractie. [[Thomas Wedgwood]] en [[Sir Humphrey Davy]] slaagden der in [[1802]] al in onder invloed van licht een beeld te vangen op veurbewarkt papier. Alleen lukte het hun niet dit beeld te [[fixeren (fotografie)|fixeren]]. Maar Talbot lukte het de beelden te fixeren deur ze te dompelen in een sterke zaltoplossing. Ook ontdekte hi'j het [[negatief-positiefprocedé]].
 
==Relatie met andere uutdrukkingsvörmen==
In vergelieking met andere uutdrukkingsvörmen als [[pictogram]]men, [[diagram]]men en [[Kaart (cartografie)|kaarten]], maar ook [[tekste]] zörgt de fotografie veur de zuverste benadering (maar niet per definitie: beste benadering) van de warkelijkheidwarkelekheid, as de digitale manipulatie uutblif. Doarmet dragen foto's maximaal bi'j aan een juuste [[communicatie]] van het oaverbrengen van een bepoalde gedachte oaver (een deel van) de warkelijkheidwarkelekheid.
 
== Stereofotografie ==
[[Stereoscopie|Stereofotografie]] besteet uut het maken van twee opnames, geliektiedig emaakt, op ong. 6,5 cm van mekaar wat oavereenkömp met de gemiddelde afstand tussen twee mensenogen. Doarmet is het meugelijkmeugelek om diepte te zien.
 
== Terminologie ==
7.566

bewerkingen