Verskil tüsken versys van "Olde Iessel"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Heini (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Ulft006-2kopie.jpg]]|thumb|250|Beeld van de Huttenkearl in Ulft]]
'''Olde Iessel''' (Ned. Oude IJssel, Du. Issel)
Zi'''Olde Iessel''' ([[Nederlaands]]: ''Oude IJssel'', [[Duuts]] ''Issel'') is een zi-jrivier van den Geldersen [[Iessel]]. De rivier hef zien eursprong in Duutsland (Issel) en is 75 km lang. De rivier kump bi-j [[Gendringen]] den [[Achterhook]] binnen en streumt achtereenvolgens deur de gemeentes [[Oude IJsselstreek]], [[Doetinchem]], [[Bronckhorst]] en [[Doesburg]]. Bi-j Ulft steumt de [[Aa-strang]] In den Olden Iessel en van doar af geet de rivier wieter as Olde Iessel. In Doesburg streumt de rivier in de Iessel. Vanaf Deutekum (Doetinchem) is de rivier bevaarboar veur vrachtschepen.
 
Zi-jrivier van den Geldersen [[Iessel]]. De rivier hef zien eursprong in Duutsland (Issel) en is 75 km lang. De rivier kump bi-j [[Gendringen]] den [[Achterhook]] binnen en streumt achtereenvolgens deur de gemeentes [[Oude IJsselstreek]], [[Doetinchem]], [[Bronckhorst]] en [[Doesburg]]. Bi-j Ulft steumt de [[Aa-strang]] In den Olden Iessel en van doar af geet de rivier wieter as Olde Iessel. In Doesburg streumt de rivier in de Iessel. Vanaf Deutekum (Doetinchem) is de rivier bevaarboar veur vrachtschepen.
 
==Geschiedenis==
Regel 9 ⟶ 8:
De grond rondum de Olde Iessel hef altied oer bevat. Oer is iezerholdende grond. Al in de oertied wodden in het streumgebied iezer esmolten. Vanaf de 17e eeuw vörmde het Olde Iesselgebied de bakermat van de iezerindustrie in Nederland. In de darpen lags de rivier ontstond een bluujende industrie met verschillende "hutten" (iezergieteri-jen). De arbeiers in disse hutten wodden "Huttenkearls" enuumd. De iezerindustrie is in de Achterhoek zowat helemaal estopt. Alleen Vulcanus in Langerak (gemeente Deutekum|Doetinchem), de Keppelse Iezergieteri-j, de Lovink in Terborg en Ubbink in Doesburg bestoat nog.
 
[[Categorie:Achterhooks_artikel]]
[[Ofbeelding:Ulft006-2kopie.jpg]]
[[Categorie:Revier]]
Beeld van de Huttenkearl in Ulft
 
[[de:Alte Issel]]
[[Categorie:Achterhooks_artikel]]
[[en:Oude IJssel]]
[[nl:Oude IJssel]]