Verskil tüsken versys van "Iessel"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Plaotien
Heini (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
De [[revier]] de '''Iessel''' (Nederlaands: ''IJssel'' of ''Gelderse IJssel'', um an te duden det 't niet de [[Hollaandse Iessel]] is) is een oftakking van de [[Ri'jn]]. De revier takt bi'j [[Westervoort]] an de oostkaante van [[Arnem]] of van de Ri'jn en streumt noordoostelk (later oostelk) naor 't [[Ketelmeer]]. De Iessel is omdebi'j 125 kilometer laank.
 
De oorspronkeleke bobenloop van de Iessel is niet 't trejek Westervoort - [[DoesburgDoezebarg]] (det egraoben is), mar de [[Olde Iessel]], teengswoordigs een zi'jrevier die bi'j DoesburgDoezebarg in de Iessel uutmondt. Aandere zi'jrevieren bint de [[Berkel]] en de [[Schipbeek]]. 't [[Ganzediep]] is een olde oftakking.
 
Van [[Dèventer]] töt nao [[Hattem]] is de Iessel de greens tussen [[Gelderlaand]] en [[Oaveriessel]], mar gedeelten van det trejek ligt hielemaol in Oaveriessel (bi'j Dèventer, [[Ols]] en [[Wi'je]]). Det giet ok op veur 't leste trejek. Nao [[Kampen]] en 't daor teengaover eleeng [[Ieselmuun]] vörmen de revier een kleine [[revierdelta|delta]], mar buten 't [[Keteldiep]], de heufdtak, bint de aandere naarms of-edamd.