Verskil tüsken versys van "Auteursrecht"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Copyright.svg|thumb|right|Auteursrechtteken]]
'''Auteursrecht'''
'''Auteursrecht''' (ok bekend alsas ''copyright'' [kopierecht]) is het recht van de maker van een werkwark van literatuurliteretuur, [[wetenschop|wetenschap]], fotografie of kunst um te bepalenbepaolen hoe, woar en wanneer zien wark wordt epubliceerd of vermenigvuldigd wordt. Dit recht ontsteet vanzelf bi-j het maken van zo'n wark.
 
In het begin was het auteursrecht bedoeld veur boeken, moar tegenswoordigs ok veur völle andere zaken, zoalszoas softwarepregrammatuur, films, op'-enommen muziek[[meziek]], foto's en beeldende kunstwarken en journalistiek wark (met uutzondering van ni-js).
Auteursrecht (ok bekend als copyright) is het recht van de maker van een werk van literatuur, wetenschap, fotografie of kunst um te bepalen hoe, woar en wanneer zien wark wordt epubliceerd of vermenigvuldigd. Dit recht ontsteet vanzelf bi-j het maken van zo'n wark.
 
Schending van het auteursrecht is in völ gevallen een misdrief en kan met gevangenisstraf worden bestraft. Bi-j schending van auteursrecht kan bi-j de politie angifte edoan worden (bijbi-j misdrijeenmisdrieven kan de politie angifte niet weigeren).
In het begin was het auteursrecht bedoeld veur boeken, moar tegenswoordigs ok veur völle andere zaken, zoals software, films, op'enommen muziek, foto's en beeldende kunstwarken en journalistiek wark (met uutzondering van ni-js).
 
De Auteurswet 1912 definieert het alsas volgt:
Schending van het auteursrecht is in völ gevallen een misdrief en kan met gevangenisstraf worden bestraft. Bi-j schending van auteursrecht kan bi-j de politie angifte edoan worden (bij misdrijeen kan de politie angifte niet weigeren).
 
":''Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld."''
De Auteurswet 1912 definieert het als volgt:
 
Vake wordt iets wat auteursrechtelijk beschermdbescharmd is an'-egeven met het teken © teken. Dit is um dudelijk te maken, dat bi-jveurbeeld een foto met het auteursrecht beschermdbescharmd wordt. Dat betekent niet, dat wark wat niet met 't teken © tekenepubliceerd wordt epubliceerd, vanzelf ookok niet auteursrechtelijk beschermd zol wean. GeenGien enkel auteursrechtelijk beschermdbescharmd wark mag zonder de toestemming van de maker worden ekopieerd worden of openbaaropenbaor emaakt worden deur iemand anders.
"Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld."
 
[[Categorie:Achterhooks_artikel]]
Vake wordt iets wat auteursrechtelijk beschermd is an'egeven met het © teken. Dit is um dudelijk te maken, dat bi-jveurbeeld een foto met het auteursrecht beschermd wordt. Dat betekent niet, dat wark wat niet met 't © teken wordt epubliceerd vanzelf ook niet auteursrechtelijk beschermd zol wean. Geen enkel auteursrechtelijk beschermd wark mag zonder de toestemming van de maker worden ekopieerd of openbaar emaakt worden deur iemand anders.
[[Categorie:Gelderlaand]]
 
[[af:Kopiereg]]
[[ast:Derechos d'autor]]
[[cs:Autorské právo]]
[[da:Ophavsret]]
[[de:Urheberrecht]]
[[en:Copyright]]
[[eo:Kopirajto]]
[[es:Derechos de autor]]
[[fi:Tekijänoikeus]]
[[fr:Copyright]]
[[he:זכויות יוצרים]]
[[hr:Autorsko pravo]]
[[ia:Copyright]]
[[id:Hak Cipta]]
[[it:Copyright]]
[[ja:著作権]]
[[ko:저작권]]
'''[[nl:Auteursrecht''']]
[[pl:Prawo autorskie]]
[[pt:Direito autoral]]
[[ro:Drepturi de autor]]
[[ru:Авторское право]]
[[simple:Copyright]]
[[sv:Upphovsrätt]]
[[zh:版权]]