Verskil tüsken versys van "Amstelvene"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SieBot (Oaverleg | bydragen)
K bot aanders: ru:Амстелвен
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
Ik zol et zelf trouwens Amstelveane neumen, ik wet neet hoo-t anderen doar oaver denkt
Regel 20:
}}
[[Ofbeelding:Cobra-museum.jpg|thumb|275px|Cobra museum in Amstelvene]]
'''Amstelvene''' is eenne stad en gemeente in de Nederlaandse perveensieprevinsie [[Noord-Hollaand]]. De huzenhuze grenst in het noorden aan de stad [[Amsterdam]] en liertet vlaklig kort bi-j luchhavenlochhaven [[Schiphol]].
 
==Geskiednis==
Tot [[1964]] neumden zi-j de gemeente [[NieuwerNi-jer-Amstel]]. HetEt [[Amstelland]] werdwodden in de [[middeleewn]] op-edeald in [[Older-Amstel|Oolder-Amstel]] (ten oostn van de [[Amstel (rivier)|Amstel]]) en NieuwerNi-jer Amstel (ten westn van de riviere). In dit letstenletste gebeed ontstondenontstond Amstelvene as eenn darp in hetet turfsteakgebeed ten westen van de riviere. In dende [[17e eeuw|17den17de eeuwe]] trokken de riekere [[Amsterdam]]mers naor het gebeed, op zuuk naor röst en ruumte. De grenze tussen NieuwerNi-jer-Amstel en [[Amsterdam]] leep toon nog ten zuudn van de buten Singelgrachte, bi-j veurbeeld bi-j de teggenwoardigen Van Baerlestraat en CeintuurbaaneCeintuurbane. Aan den [[Amsteldiek]] bi-j de AmsterdamsenAmsterdamse Tolstraote steet nog hett veurmaoligenveurmaolige gemeentehoes van NieuwerNi-jer-Amstel, hebtwat ze hebt ebouwd in 1890. Noa innemming van het noordeleke delestuk van de gemeente wierd hier het Amsterdamsen Gemeente archeef ehuusvest.
 
In [[1896]] en [[1921]] nam Amsterdam het noordelekennoordeleke (en dëgstbevolktendichstbevolkte) dealstuk van de gemeente in; Amstelveen wierdenwier gereduceerdterug-ebrachd tot het alde darp en de noabi-je umgeavink. De gemeentegrenze lei noenoo bi-j de Kälfskensloane. DenDe rieke Amterdammers blevn gunnengönnen op de gebeden rundum Amstelvene. Dat ku-j zeen an de vanof [[1930]] angelegdenangelegde rume wonwieken in het noordwesten van de gemeente. Veural deur dizzendizze wieken hef Amstelvene nog altied eennen name as wonplaotsewonplaatse veur de rieken.
 
Noa den [[Tweede Wereldoorlog|Tweeden Wealdoorlog]] wöd Amstelvene ene van de wongemeenten van luchhavenlochhaven [[Schiphol]], en uutbreidingswieken wierden in rap tempo uut de groond estampt; in de jaoren '60 wierwas Amstelvene enigenenige tied de snelstgreujende stad van Nederlaand. Vanof 1964 wierd deden name van hetet tot veurstad uutgegrooideuut-eegreujde darp aan de heile gemeente egeaven.
 
SindsVanof et ende van de joaren '90 verlupverleep deden grooigreuj neet zo rap meer en der bunt geengin grote uutbreidinkuutbreidingen meer in verscheet. De letstenleste uutbreiding is de Westwiek in het zuudwesten van Amstelvene. In dende tookomsttookumst wöd dizzendizze wiek of-emaakt deur in het zuudwesten 800 en in het zuudoosten 700 huze te bouwen. Daormet zol de letstenletste uutbreiding van Amstelvene kloar weazenwean. Um in de behooften van deet rap grujendegreujende antal leu te veurzeen wierdwier een nieuw centrum, het StadshärteStadsharte Amstelvene, ebouwd.
 
In 2003 wierdwier Amstelvene verkozzen tot de bestnbeste grotengrote stad van Nederlaand um in te wonnen. Dat prakiseerdenstelden 'economischekonomies onderzoeksbureauonderzeuksburo Nyfer' in de 'Atlasse veur gemeenten 2003'. As starke kanten van Amstelvene weerdenwodden enömdeneumd: good bereikbaor, veilig, riek an cultuurkultuur en dich bikortbi-j Amsterdam.
 
==Uutgoande verbundingsverwiezingen==
* [http://www.amstelveen.nl/ Officiële websteewebstea van de gemeente Amstelvene]
* [http://www.amstelveenweb.com/ Amstelveenweb.com]