Verskil tüsken versys van "Politiek"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MelancholieBot (Oaverleg | bydragen)
K botderbie: jbo:plajva
Xqbot (Oaverleg | bydragen)
K botderbie: tt:Сәясәт derof: ku:سياسەت; cosmetic changes
Regel 1:
Et woord '''poletiek''' is ofkomstig van et [[Oldgrieks]]e woord ''πολιτικός'' of ''πολιτεία'' (''politikos'' of ''politeia'') dat betrekking het op et Oldgriekse woord veur '[[stad]]'. Poletiek het as medern begrip veural betrekking op de burgerlike [[saemenleving]], de riegelgeving van een [[staot]], de [[staotsvorm]] en et bestuur. Luden die in de poletiek zitten geven dan een soort richting an. Ze zorgen d'r-veur dat belangenverschillen van groepen en [[individu|individuen]]en tot heur recht kommen - meerstal op basis van onderhaandelings - op de verschillende [[bestuur|bestuurlike]]like en [[maotschoppi'je|maotschoppelike]] nivo's.
 
De scheidingsliende tussen ''poletiek'', ''[[ethiek]]'' en ''[[sociaal]] wezen'' is een vraoge waor vule verschillende antwoorden op bestaon, der bestaon zovule mienings over. De meerste [[wetenschop|wetenschoppers]]pers erkennen dat luden uut de poletiek de meugelikhied moeten hebben om [[macht]] of [[geweld]] te kunnen bruken om een vraogstok as poletiek te bestempelen — bi'j et beslissen van een ''poletiek konflikt'' is meerstal spraoke van een verplaetsing van macht van de iene groep of persoon naor een aandere groep of persoon.
 
In een demokraosie wodden de luden en orgenisaosies die in de poletiek zitten (indirekt) verkeuzen deur de burgers van et laand. De leiders van een [[kommunisme|kommunistisch]] laand (of een vergeliekber poletiek systeem) wodden meerstal niet verkeuzen mar wodden ansteld deur de winnende pattie zels en kriegen de macht over et hiele laand.
 
== Poletieke stromings ==
Hieronder viej' een antal poletieke stromings.
 
Regel 107:
[[kn:ರಾಜಕೀಯ]]
[[ko:정치]]
[[ku:سياسەت]]
[[ky:Саясат]]
[[la:Civilitas]]
Regel 162 ⟶ 161:
[[tpi:Politikis]]
[[tr:Siyaset]]
[[tt:Сәясәт]]
[[uk:Політика]]
[[ur:سیاست]]