Verskil tüsken versys van "Fotografie"

14 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
'''Fotografie''' is het met hulpe van [[licht|lech]] en andere vormen van [[straolingstraling]] maken van afbeeldingen van veurwarpen en verschienselen. Het woord is af-eleid van het [[Grieks]] en betekent letterlek schrieven met lichtlech. (φωτος phootos=licht, γραφειν grafein=schrieven)
 
Iemand dieden (beroepsmatigberoepsmoateg) fotografie verricht wördt [[fotograaf]] enuumd. Veur hetet maken van eennn [[foto]] maakt menwöd gebruuk emaakt van eennen [[camerakamera]]. EenNen afdruk van een veurwarp dat direct op lichtgevuliglichtgeveuleg materiaal elegd is en doarnoa belicht, is een [[fotogram]].
 
== Geschiedenisse ==
In [[1816]] maaktemaken [[Joseph Nicephore Niépce]] eennen foto vanuut een raam deur eenne plate met een lichtgevuliglichtgeveuleg materiaal in een [[camera obscura (optica)|camerakamera obscuraobskura]] bloot te stellen an lichtlech. HetEt beeld dat evormd wodden was een negatiefbeeld dat nietneet was gefixeerdfixeerd, en dus deur wietere belichting buten deden camerakamera obscuraobskura verloren ging. De beelden diedee-t waren emaakt waren met disse techniek nuumdenuumden hi'j ''retinas''.
 
In [[1826]] maken Niépce deden eersteeersten foto op eenne plate dendee was bedekt met bitumen (asfalt). Hi'j had hierveur eenne [[belichtingstied]] van maor liefstleefst acht uur neudig bi'j helder zonlicht. De foto maken hi'j van zienzienen achtertuin en deur het draaiendreajen van de zönne zag iee de schimme van twee kanten. Disse bitumen-beelden, die naost zwart en wit ook griestinten konden tonen, konden ookok worden gefixeerdfixeerd en in positieve beelden worden um-ezet.
 
Moar [[Louis Daguerre]] wordtwödt ook vaak ezene as deden uutvinder van de fotografie. In [[1831]] zettezetten Daguerre de proefnemmingen van Niépce veurt met [[zilverjodide]]. In [[1837]] ontdekteontdekken Daguerre bi'j toevaltooval de meugelekheid van ontwikkeling van hetet latente beeld. Hi'j had eenne gejodeerdejödeerde [[zilver|verzilverde]] [[kopper (element)|kopperplate]] kort belicht en hiernao bloot gesteldesteld an [[kwik]]damp. Hierop bleekblek zich een beeld te hebben evörmd. Hi'j nuumdenuumden dit proces [[Daguerreotype]].
 
In [[1834]] begon [[William Henry Fox Talbot]] te experimenteren. Hi'j ontwikkeldeontwikkelden eenne methode um [[papier]] lichtgevuliglichtgeveuleg te maken deur het te dompelen in eenne zwakke [[zalten|zalt]]oplossing en doarnoa in eenne [[zilvernitraatzilvernitraot]] oplossing. De lichtgevuligheid van zilvernitraat was al in 1727 ontdekt deur [[Johann Heinrich Schulze]] moar was tot dan toetoo niet meer as een curiositeitkuriositeit en kermisattractiekermisattraktie. [[Thomas Wedgwood]] en [[Sir Humphrey Davy]] slaagden der in [[1802]] al in onder invloedinvleud van lichtlech een beeld te vangen op veurbewarkt papier. Alleen luktelukken hetet huneur nietneet dit beeld te [[fixeren (fotografie)|fixeren]]. Maar Talbot luktelukken hetet de beelden te fixeren deur ze te dompelen in eenne sterkestarke zaltoplossing. Ook ontdekteontdekken hi'j hetht [[negatief-positiefprocedé]].
 
De 'uutvinding van de fotografie' wodden in januari [[1839]] bi'jnoa geliektiedig in [[Paries]] en in [[Londen]] an-ekondigd. Oaverigens staatsteet in hetet Franse plaatsjeplaetske Saint-Loup-de-Varennes - de plaatse woar [[Joseph Nicephore Niépce]] zienziene eerste proeven deed - een monument met de tekst "DANS CE VILLAGE NICEPHORE NIEPCE INVENTA la PHOTOGRAPHIE en 1822".
 
UmstreeksUmstreaks [[1850]] wodden dedede papieren drager deur glas vervangen en hechttenhechen zi'j de [[zilverhalogenide]]n met behulp van eenne [[collodium]]loagloage op dissedissen deurzichtigedeurzichtigen basis. DezeDiss glasplaten mossen as ze nat waren worden belicht en meteen worden af-ewarkt. In [[1871]] vond de Engelse arts [[Maddox]] eenne dreuge methode uut, hij gebruuktegebruken eenne glasplate woarop [[zilverbromide]] in eenne [[gelatine]] laagloage ingebed wodden. Dit is in feite deden oervörm van de huidigehudege fotografischefotografiese films.
 
EenNe ni'je ontwikkeling is de [[digitale fotografie]]. Hierbi'j wordtwöd de traditionele camerakamera, geladen met film (woarvan de chemische eigenschappen veranderenverandert deur de belichting) vervangen deur eennen camerakamera met eennen lichtgevuligelichtgevuligen elektronischeelektroniesen sensor.
 
==Relatie met andere uutdrukkingsvörmen==
In vergelieking met andere uutdrukkingsvörmen als [[pictogram]]men, [[diagram]]men en [[Kaart (cartografie)|kaarten]], maar ook [[tekste]] zörgt de fotografie veur de zuverste benadering (maar niet per definitie: beste benadering) van de warkelekheid, as de digitale manipulatie uutblif. Doarmet dragendraagt foto's maximaal bi'j aan een juuste [[communicatiekommunikatie]] vanbi-j hetet oaverbrengen van eenne bepoalde gedachte oaver (een deel van) de warkelekheid.
 
== Stereofotografie ==
[[Stereoscopie|Stereofotografie]] besteet uut het maken van twee opnames, geliektiedig emaakt, op ong. 6,5 cm van mekaar wat oavereenkömpoaverenkömp met de gemiddelde afstand tussen twee mensenogen. Doarmet is het meugelek om diepte te zien.
 
== Terminologie ==
*fotografietechniek: [[ISO/ASA]], [[softfocussoftfokus]]
 
*''opticaoptika'': [[camerakamera]], [[objectiefobjektief (lens)|objectiefobjektief]], [[lens (optischopties)|lens]], [[diafragma (optica)|diafragma]], [[spiegelreflex]], [[spiegelreflexcameraspiegelreflexkamera]], [[parallax]]
 
*''chemie'': [[negatief (fotografie)|negatief]], [[positief (fotografie)|positief]], [[doka]], [[ontwikkelen (fotografie)|ontwikkelen]], [[fixeren (fotografie)|fixeren]]
10.080

bewerkingen