Verskil tüsken versys van "'s-Heerenbarg"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
A'k 't krek begriepe...
Regel 1:
''' 's-Heerenbarg''' ([[Nederlands]]:'' 's-Heerenberg'' of ''Bergh'') is een stad in de gemeente [[Montferland]], in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]] De stad hef umsgeveer 8000 inwoners (2003). 's-Heerenbarg steet bekend um ut [[carnaval]], boaven de grote rivieren is dit het Mekka van ut carnaval. De optocht (zondags met carnaval) is meer dan de moeite weerd te bekieken. Met carnaval is 's-Heerenbarg bekend onder de name Waskupenstad. Leuke details bunt, dat zowel [[Burgers' Zoo]] as het [[Afrika museum]] (tegenswoordigs in Berg en Dal) hun eursprong in 's-Heerenbarg hebt. Het [[Afrika museum]] is begonnen in het vroggere klooster 'Don Rua' woar tot 1999 Golden Handen evestigd was. De toenmalige poaters, die noar Afrika reisden, beslotten een museum op te richten.
 
Deur het boek "Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg" kreeg de stad in de 20e eeuw een betjen bekendheid. Het verhaal is ebaseerd op een olde weduwe met de name [[Mechteld ten Ham]] die van verschillende zaken deur de vroggere 's-Heerenbargse bevolking beschuldigd wodden. Dit vröwken wodden op 26 juli 1605 op de brandstapel ezet. Algemeen wordt an-enommen dat Mechteld ten Ham de letste heksevan hekseri-je beschuldigde vrouwe van Nederland is. In 's-Heerenbarg wordt rond augustus elk joar een feest evierd uut eer an de olde weduwe.
 
Het "Neije Raethuys" wodden in 1531 ebouwd as vervanging van het "Ailde Raethuys" aan de Kellenstroate. Van olds heer is ut roadhuus ut bestuurscentrum van de stad en van het land van den Berge. Vergaderingen van de magistraat en van de geërfden van het graafschap [[Bargh]] bunt hier ewest. Doarnoast wodden der recht esprokken. In de kelder was een gevangenis en tegenswoordigs is veur het roadhuus een schandpaal op-esteld. De roadhuisklokke uut 1526 wodden in vrogger tieden ebruukt um de burgers bi-j mekare te roepen veur vergaderingen en bi-j een uutbraak van een ramp, zoals een brand. Het roadhuus wodden in de joaren 1914-1918 restaureerd.