Verskil tüsken versys van "Scheepsjagen"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
KGeen bewerkingssamenvatting
verwiezing naor artikel Jan Nijensikkers in de Dedemsvaartse Courant
Regel 8:
 
==Vri'je handel==
In 1879 was 't bi'j Keuninklijk Besluut of-eleupen mit al de olde reglementen veur de scheepsjageri'je: dit in de geest van de vri'je handel. Vri'je concurrentie wördden meugelijk en graoperds die weinig wussen van scheepsjagen dienden heur an. Ok sprungen d'r [[kefee]]s op umme de scheepsjagers mit draank van dienst te weden. 't Kefee van Rijkman Wicherson op [[Den Hulst]] an de [[Dedemsvaort (kenaol)|Dedemsvaort]] stund een paar meter van 't kenaol of en had een [[deure]] an weerskaanten. Zo kun de scheepsjager deur de iene deure naor binnen, een pilsienborreltien drinken intied det 't peerd röstig[[brood]] veurtgunkat en 't schip deur de sluus gunk, en deur de aandere deure weer vörtverdan. Scheepsjagers hadden nog wal ies 't imago van zoeptorren, wat volgens Jan Nijensikkens (zie de Bronnen) niet terecht is.
 
In 1903 wördden de scheepsjagerspenning in-evoerd um 't wark te reguleren. 't Jaagloon wördden vastelegd, d'r kwammen wachthuussies bi'j de [[sluus|sluzen]] en d'r wördden weer bi'j-ehölden wie of ter scheepsjager was. De leste penning hebt ze in 1948 uutegeven. 't Wark van 't jaagpeerd was deur de veuruutgaank zachiesan niet meer neudig: scheepsmotoren en vervoer oaver laand kwammen d'r veur in de plaatse.
Regel 14:
==Bronnen==
* [http://www.veenkoloniaalmuseum.nl/Scheepsjagers.html 't Veenkoloniaal Museum in Veendam oaver de scheepsjagers]
* [http://www.hvavereest.nl/Ded.%20Courant/scheepsjagers.htm Jan Nijensikkens (2 juni 2009), 'Scheepsjagers', in de riege '200 jaar Dedemsvaart' in de ''Dedemsvaartse Courant''.]
* Sterken Rzn, H. (1976), ''Ni'j luusen mien dörpien'', Ni'jlusen: eing beheer, p. 37