Verskil tüsken versys van "Dom van Utrecht"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
K Wiezigingen deur 217.100.26.162 hersteld tot de versie nao de leste wieziging deur 131.220.114.213
Regel 12:
 
==Ingrepen==
Naodat in jannewaori [[1795]] de [[Batoafse Republiek|Betoafse Rippebliek]] uutreupen was, von in febrewaori een soort poletieke beeldenstobeeldenstorm in de Domkarke plak: een groep radikaole Fraansgezinde [[patriotisme|patriotten]] onder anvoering van Jan van Lidt de Jeude drong et gebouw binnen en vernielde de aodellike waopenbodden en grafmonementen. Zo mos et graf van Anna Elisabeth van Solms, de wedevrouw van de laeste militaire gouverneur van Utrecht, et ontgellen. Heur woning, et veurmaolige bisschopspeleis naost de Domtoren, wodde in [[1800]] verkocht veur ofbraoke, en drie jaor laeter wodde et mit de grond geliekmaekt.
== '''joukk moeder'''<nowiki>--~~~~Tekse zonder wiki-opmaak.<small>(</small>jou kk moeder<small>)</small></nowiki> ==
vernielde de aodellike waopenbodden en grafmonementen. Zo mos et graf van Anna Elisabeth van Solms, de wedevrouw van de laeste militaire gouverneur van Utrecht, et ontgellen. Heur woning, et veurmaolige bisschopspeleis naost de Domtoren, wodde in [[1800]] verkocht veur ofbraoke, en drie jaor laeter wodde et mit de grond geliekmaekt.
 
In [[1811]] hefde keizer [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]] et kapittel op en scheidde de toren van de karke: de toren en de schipruïne kwammen an de wereldlike overhied (in et beginne et Riek, sund 1823 de gemiente Utrecht), wiels de karke in bezit kwam van de hervormde gemiente, die daornaost een anzienlike schaedevergoeding kreeg. Disse ni'je situaosie, die tot now toe nog de hieltied etzelde bleven is, maekte de weg vri'j veur nog een peer ingriepende maotriegels.
Regel 27 ⟶ 25:
 
==Zien hudige gebruuk==
De Domkarke is in gebruuk bi'j et in [[1970]] instelde stadspasteraot Domkarke, een gemiente binnen de [[Protestaanse Karke in Nederlaand]]. Dageliks is d'r een middaggebed, wekeliks bin d'r twie [[vesper]]s, ien morgengebed en ien zundagmorgendienst mit een [[oekumene|oekumenisch]] kerakter. D'r is een levendige karkmeziekpraktiek mit wekeliks een koncert op zaoterzaoterdagmiddag deur de in [[1971]] oprichte Domkantori'je.
 
je moeder deed de deur dicht
==Een peer ofmetings==
met je vader
*De totaole lengte van de karke véúr et instotten van et schip (butenwarks) was 119 meter, inklusief de toren.
*De lengte van et dwasschip is 49 meter (butenwarks).
*De middenbeuk van et koor is 12,14 meter bried.
*De gewulfhoogte in et koor is 31,50 meter.
*De nokke van et dak van de karke leit 41,60 meter boven de grond.
*Et torengrondvlak meet 19,30 bi'j 19,50 meter.
*De toren is 112,32 meter hoge.
 
[[Kattegerie:Stellingwarfs_artikel]]
[[Kattegerie:Christendom]]
[[Kattegerie:Utrecht]]
 
[[de:Domkerk (Utrecht)]]
[[en:Cathedral of Saint Martin, Utrecht]]
[[fr:Cathédrale Saint-Martin d'Utrecht]]
[[fy:Domtoer]]
[[he:קתדרלת אוטרכט]]
[[nl:Dom van Utrecht]]
[[ro:Domul din Utrecht]]
[[ru:Домский собор (Утрехт)]]