Verskil tüsken versys van "Protestantisme"

19 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
K
Bot-eholpen deurverwiezing: Europa - Verwiezing(en) ewiezegd noar Europa (continent)
K (bot aanders: id:Protestantisme)
K (Bot-eholpen deurverwiezing: Europa - Verwiezing(en) ewiezegd noar Europa (continent))
Een eerste begin van 't protestantisme is te zien in de ideeën van de Engelsman [[John Wycliffe]], dee in de [[14e eeuw]] an de eerste [[Ingels|Engelse]] vertaling van de [[Biebel]] begun en hum verzetten tegen de mach en riekdommen van de Rooms-Kattelieke Karke. Oek de [[Tsjechië|Tsjechische]] hoogleraar [[Jan Hus]] wees an 't begin van de [[15e eeuw]] op de orgenisasie van de karke en 't gezag van de [[paus]]. Beien wollen ze de karke zuveren van on-Biebelse invleujen en 't weerummebrengen naor der Biebelse oorsprong. Kenmarkend veur veule riffermatoren (Wyclif, Hus, en laoter oek Luther) is de morele verdejiging van de vors en lokale aodel tegenover de paus en de geestelijkheid.
 
Een belangrieke veraandering vun plaose in [[1517]] mit de publicasie van de [[95 stellingen]] van Luther. Hierin verzetten hij zien eigen veural tegen de haandel in [[oflaot]]en waormee de Rooms-Kattelieke Karke der bezighuil, oek um op de bouw van de [[Sunte-Pieterskarke]] in [[Rome]] te bezunigen. Rond dezelfde tied bröch Zwingli in [[Zwitserlaand]] een soortgelieke beweging op gang. Disse ideeën verspreien zich barstensvlogge deur [[Europa (continent)|Europa]] en wanen een belangrieke anzet veur de [[Riffermasie]].
 
Bie de [[Rieksdag]] van [[Speyer]] uut [[1526]], waorin de leiers van 't [[Heilige Roomse Riek]] bie mekare kwammen, was besleuten dat de vorsendommen dee de Riffermasie deur-evoerd hannen rechszekerheid kregen en dat alle vorsendommen een vrieje geleufskeuze hannen. To dit besluut bie de Rieksdag van Speyer van [[1529]] weerummedreid wönnen, protesteren de lutherse deelnemers. An disse [[Protestasie van Speyer]] dank 't protestantisme zien naam. De 'protestanten' bereupen der op de individuele geleufsvrieheid.
7.566

bewarkingen