Verskil tüsken versys van "Hanze"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erik Warmelink (Oaverleg | bydragen)
NaegelBot (Oaverleg | bydragen)
K Bot-eholpen deurverwiezing: Engelaand - Verwiezing(en) ewiezegd noar Engelaand (olde könninkriek)
Regel 15:
Lübeck wördden een basis van waoruut koopluden uut Saksen en [[Westfalen]] naor 't oosten en noorden uutgungen. Veule steden an de Baltische kust stunden onder 't Recht van Lübeck, waordeur ze veur alle gerechtelijke kwesties hen de stadsraod van Lübeck mussen. Al lange veurdet ze de term ''Hanze'' gebruukten in een eskreben stok ([[1267]]), begunden koopluden in steden heur in gildes of ''hansa'' te verienen umme zo mit oaverzeese steden handel te drieven, veural in 't minder ontwikkelde oostelijke Baltische gebied. Daor wördden vanuut 't achterlaand [[holt|tummerholt]], [[was]], [[barnstien]], [[has]], [[vacht]]en en zölfs [[rogge]] en [[weit]] naor de markten in de havensteden vervoerd.
 
De Hanzegildes perbeerden speciaole handelsveurrechten veur heur leden te verkriegen. De leden van de Hanze van [[Keulen]] beveurbield oavertuugden keunink [[Hinnerk II van Engelaand]] d'r in [[1157]] van um ze handelsveurrechten en marktrechten toe te wiezen. Hierdeur hoefden ze gien tol meer te betalen an [[Londen]] en kunden ze handel drieven op jaormarkten deur hiel [[Engelaand (olde könninkriek)|Engelaand]]. De 'Keunegin van de Hanze', Lübeck, verkreeg in [[1227]] 't Keizerlijke veurrecht um een [[vri'jstad]] te wörden, de ienige zukke stad ten oosten van de [[Elve]].
 
Lübeck, det toegang had töt de visgronden van de Oostzee en de Noordzee, vörmden in [[1241]] een alliantie mit [[Hambörg]] umme de toegaank töt de zolthandelroutes uut [[Lünebörg]] te controleren. De geallieerde steden verkregen de controle oaver de mieste zoltvishandel, veural de Skånemarkt, en op de diet (vergadering) van 1260 kwam daor Keulen bi’j. In [[1266]] schonk Hinnerk III van Engelaand de Hanze van Lübeck en Hambörg bi’j oorkonde ’t recht um in Engelaand gangs te gaon, een daoras de Hanze van Keulen in 1282 bi’j kwaamp. Samen vörmden ze in Londen de machtigste Hanzekolonie. Samenwarking van dizze soort was d’r veule vanwege de versnipperde aord van wat aj an laansbestuur had, det niet gerant staon kun veur veilige handel. In de loop van de volngde vieftig jaor kwaamp de Hanze zölf naor veuren, mit fermele oaverienkomsten veur verbonden en samenwarkings mit betrekking töt de westelijke en oostelijke handelsroutes. De veurnaamste stad en hoekstien was nog aal Lübeck. Daor wördden in [[1356]] de eerste algemiene diet ehölden, waormit de Hanze een fermele structuur kreeg.