Verskil tüsken versys van "Herman Doedens"

30 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
K
Bot-eholpen deurverwiezing: Utrecht - Verwiezing(en) ewiezegd noar Utrecht (stad)
K (bot derbie: nl:Herman Doedens)
K (Bot-eholpen deurverwiezing: Utrecht - Verwiezing(en) ewiezegd noar Utrecht (stad))
'''Herman(nus) Doedens''' ([[Paais]], [[1906]] - [[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[1989]]) was een [[Drenthe|Drèentse]] onderwiezer en schriever, 't leste onder de name '''Harm Drent'''.
 
Hi'j gruiden op in [[Gasselt]], daoras zie va rieksveldwachter was, en wördden lerer in 't voortgezet onderwies in [[Eanske]] en later in [[Utrecht (stad)|Utrecht]]. Literair dibbeteerden hi'j in de bloemlezing ''Uut oes Drèènse Laand'' (1935). Onder de schriefname Harm Drent meuk hi'j veule vertellegies en gedichten in 't [[Drèents]]. Dizze name har e van een speulman-zanger die um 1900 op [[Geeiten]] of [[Gasselt]] woonden.
 
In de oorlog wördden Doedens ien van de belangriekste literaire mitwarkers van 't [[Maandblad Drente]], daoras e vanof 1940 in publiceerden. In 't advertèensieblad veur 't onderwies De Vacature har hi'j 't stokkien 'Schrijvers en hun werk' en publiceerden e vertellegies. Wieder schreef hi'j in periodieken as [[De Vrije Pers]], de [[Nieuwe Drentse Volksalmanak]] en [[Oeze Volk]] en in bloemlezings as de ''Drentse Schrieversalmanak 1954'' en ''Mandielig'' (1983).
7.566

bewarkingen