Verskil tüsken versys van "Thoth"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeelding:Thoth.jpg|thumb|250px|Thoth]]
Toth was ook weer een hele belangrijke god voor de Egyptenaren. Hij was de god van de schrijfkunst. De Egyptenaren dachten dat ze hebben leren schrijven door Toth, en dat ze een alfabet hadden gekregen van Toth als cadeautje. Toth word vaak (eigenlijk altijd) afgebeeld als een aap of een mens met een ibis hoofd. Net als Osiris en Anubis moet je langs Toth om je hart te laten wegen met de veer van de waarheid. Als je hart zwaarder is dan de veer van de waarheid dan werd je hart verslonden door Amon de verslindster, is je hart even zwaar mag je door naar het hiernamaals.
[[Image:Louvre-egyptologie-babouin-thot.jpg|thumb|250px|Thoth ofgebeeld as [[baviaan]]figuur]]
'''Thoth''' was de [[Olle Egypte|Egyptische]] god van de [[maone]], [[magie]], [[kelender]], schriefkunst en wiesheid. Hij had immers de schriefkunst uut-evunnen en hef die kennis dan over-egeven an de mensheid. Ok treedt hij op in de onderwereld bie 't wegen van 't hart: hij noteert 't oordeel van [[Maät]] en brengt de persoon die uut de tied ekommen is bie [[Osiris]].
 
Hij wördt vake of-ebeeld as een [[baviaan]]figuur. Zien heilige dier is de [[Ibis]], en zien attributen de schrieftaofel en griffel. De betekenisse van de voegel Ibis is dudelijk: rond de overstreuming van de [[Niel]] keren disse voegels terugge naor [[Olle Egypte|Egypte]] en zo bint ze een betrouwbaore kelender. Ok wönnen der schriefpennen emaakt van heur.
Door: Thijs de Bruin Capelle a/d ijssel Beltmolen 49
 
Zien belangriekste cultuscentrum leit in [[Hermopolis Magna]], 't vroggere [[Chmoen]], waor der nog twee massieve beelden van disse god bewaord bint. De stad dankt heur naam immers an de god, want in laotere tiejen wönnen Thoth eïdentificeerd mit [[Hermes (mythologie)|Hermes]].
 
In de stried tussen [[Seth]] en [[Horus]], perbeerde [[Isis (godin)|Isis]] 't leven van heur bruur te redden. Horus wönnen daor zo hellig um, dat e de kop van Isis der ofhakte. Thoth hef Isis toe magisch eheeld deur heur een koenkop te geven.
 
De Griekse naam veur disse God is [[Hermes Trismegistus]].
 
[[Categorie:Oost-Veluws_artikel]]
[[Categorie:Egyptische mythologie]]
 
[[ar:تحوت]]
[[bg:Тот]]
[[ca:Thoth]]
[[da:Thoth]]
[[de:Thot]]
[[el:Θωθ]]
[[en:Thoth]]
[[eo:Toto]]
[[es:Dyehuty]]
[[fi:Thot]]
[[fr:Thot]]
[[it:Thot]]
[[ja:トート]]
[[ko:토트]]
[[lt:Totas]]
[[mk:Тот]]
[[nl:Thoth]]
[[pl:Thot]]
[[pt:Tot]]
[[ro:Thot]]
[[ru:Тот]]
[[sl:Tot]]
[[sv:Thot]]
[[tr:Thoth]]
[[uk:Тот]]
[[zh:托特]]