Verskil tüsken versys van "Laand van Maas en Waal"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erik Warmelink (Oaverleg | bydragen)
K →‎Uutgoande verwiezingen: {{DEFAULTSORT:Laand Van Maas En Waal}}
NaegelBot (Oaverleg | bydragen)
K Bot: autematisch tekse vervungen (-ea +ae)
Regel 1:
[[Ofbeelding:Maasenwaalkaart.PNG|thumb|right|250px|''Lokasie'']]
Et '''Laand van Maas en Waal''' is ne streke in de [[Nederland]]se previnsie [[Gelderlaand]], eleagenelaegen tussen de revieren den [[Maas]] en den [[Waal]]. Et gebeed ligt ten westen van et [[Riek van Nimwaege]], ten zuden van de [[Betuwe]] en ten noorden van de provinsie [[Noord-Braobant]]. De regio umvat twee gemeenten [[West Maas en Waal]] en [[Druten]] mit doarin de plaetse [[Dreumel]], [[Wamel]], [[Beneden Leeuwen]], [[Boven Leeuwen]], Druten, [[Puiflijk]], [[Afferden (Gelderlaand)|Afferden]], [[Deest]], [[Horssen]], [[Alphen (Gelderlaand)|Alphen]], [[Maasbommel]], [[Appeltern]] en [[Altforst]]
 
Et belangriekste darp in et oosteleke deel van et Laand van Maas en Waal is [[Druten]], in et westeleke deel is Beneden-Leeuwen et belangriekste [[darp]].
 
Et gebeed is pas late in de twintigste eeuwe ontslotten; doarveur was et vri-j of-eslotten. Dit kump deur de natuurleke ofsluuting van in- en deurgängen van den Waal en den Maas. Wie doar neet möt weanwaen, geet doar ok neet deurhen. De leu bunt oaverwaegend [[Rooms]]-Katteliek, howal in de tied van de Republiek tevergaefs is probierd de [[reformasie]] doar in te vuurn. Et was n arm en achter-esteld gebeed, van woaruut ok völle leu bunt weg-etrokken.
 
Et [[Maas-en-Waals]] dialekt lik stark op et [[Braobants]] en beheurlek kenmarkend veur et revierengebeed.
 
An et ende van de twintegste eeuwe raken et gebeed zeer in trek as oaverlop van de Raandstad. Historiese diekdarpen bunt ewild bi-j Nederlaanders dee röste en ruumte zeukt, moar toch vri-j rap in de Randstad wilt weanwaen.
 
In [[1995]] - mit de bi-jnoa watersnood - wodden n deel van Maas en Waal ontruumd. Doarnoa wodden de dieken, ondanks eerder protest van natuur- en milieubeweagingenmilieubewaegingen, verbreed en verheugd.
 
==Uutgoande verwiezingen==