Verskil tüsken versys van "Gerard Zerbolt van Zutfent"

3 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
K
(Van en:, an-evuld mit info uut 't Biografisch Woordenboek Gelderland)
 
 
==Schrieveri'je==
Zerbolt hef een bulte schreven. Zien bekendste warken bint ''De Reformatione virium anime'' (Aover de hervörming van de krachten van de ziel) en ''De spiritualibus ascensionibus'' (Aover 't giestelijke opklummen). Dizze warken bint van slim grote invloed ewest op 't dèenken en schrieven van de mederne devoten. Ze wördden wied verspeid, in de volkstaal oaverezet en an 't end van de [[15 eeuw|15e ieuw]] verscheiden maol edrokt. De karkhervörmer [[Maarten Luther]] leut hum positief uut aover Zerbolt zien schrieveri'je.
 
Zerbolt zien haandboeken veur 't religieuze lèven bint systematische uutienzettings van alderhaand theoretische en praktische aspecten van 't religieuze lèven. 't doelDoel is een giestelijke hervörming op basis van zölfonderzuuk, giestelijke oefeings en 't naovolgen van [[Jezus Christus|Christus]].
 
Zerbolt zien toewijding an de devote lèvenswieze wiej wieder terogge in een köppel stark apologetische warken, zoas ''De libris teutonicalibus'' (Aover volkstalige boeken), daorin Zerbolt diedíe lu de baord ofdöt die mienden dej de Biebel en aandere giestelijke boeken niet in oen eigen taal muchen lezen. Töt in de leste jaoren van zien lèven hef Gerbolt actief ewest umme de Dèventer Breurs te verdedigen tègen anklachten van buten, waorin de orthodoxie en wettelijkheid van Geert Grote zien bewèging wördden betwiefeld. Verdenkingen van [[ketteri'je]] beantwoorden e mit ''Super modo vivendi devotorum hominum'' (Aover de leefwieze van de devoten). De Breurs hadden dan wal gien [[kloosterriegel]] zoas 'echte' klooster orders, ze waren aans wal hecht verbunden deur een baand van onderlinge liefde en en gezamenlijke giestelijke gerichtheid, mienden Zerbolt. Niet in de leste plaatse deur zien grote juridische kennis was zien verdediging succesvol en kun hi'j 't voortbestaon van de Broederschop veilig stellen.
 
Töt in de leste jaoren van zien lèven hef Zerbolt actief ewest umme de Dèventer Breurs te verdedigen tègen anklachten van buten, waorin de orthodoxie en wettelijkheid van Geert Grote zien bewèging wördden betwiefeld. Verdenkingen van [[ketteri'je]] beantwoorden e mit ''Super modo vivendi devotorum hominum'' (Aover de leefwieze van de devoten). De Breurs hadden dan wal gien [[kloosterriegel]] zoas 'echte' klooster orders, ze waren aans wal hecht verbunden deur een baand van onderlinge liefde en en gezamenlijke giestelijke gerichtheid, mienden Zerbolt. Niet in de leste plaatse deur zien grote juridische kennis was zien verdediging succesvol en kun hi'j 't voortbestaon van de Broederschop veiligstellen.
 
==Bronnen==