Verskil tüsken versys van "Amersfoort"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
EmausBot (Oaverleg | bydragen)
K r2.6.4) (bot aanders: sk:Amersfoort (mesto v Holandsku)
Regel 29:
De bekendste Amesfoorter is oengetwiefeld [[Piet Mondriaan]].
 
'''hahahahahahahahhahahahahhahahahahaḗhahaha''''--[[Speciaal:Biedragen/82.161.211.249|82.161.211.249]] 11:59, 17 des 2011 (CET)'Schunedrokten tekste''
== Geschiedenis ==
De plek, ontsting bie een deurwaodbaore plek (''voord'') in de Eem (''Amer'') wier veur 't eerst enoemd in [[1028]]. Vanwege zien ligging ging de bisschop van Utrecht in Amesfoort woenen, um een hof an te leggen, en daorvanuut [[Gelderse Vallei]] te ontginnen. In [[1259]] kreeg de plek [[stadsrechten]]. Laoter in de [[middeleeuwn|middeleeuwen]] kwam de plek deur een [[woender]] op as pelgrimsstad, waodeur de Onzelievevrouwekaark in [[1444]] ebouwd kon worren. De kaark ging laoter verleuren, de toren staot der nog de heeltied. Oek had de stad in de laote middeleeuwen een uutzoenderlijk grote [[beer]]industrie.
 
Nao de [[Tachtigjaorige Oorlog]] kwam 't gebied in een isolement te liggen, daobie kwam ok nog dat de stad verpauperde, zeker in de [[19e eeuw]] toe ok de tebaksteelt an de Veluwerand instortte. De komst van de spoorweg bracht daor verandering in: deur zien centraole ligging wier Amesfoort 't verkeerskundige haart van Nederlaand. Zo greuide 't in de [[20e eeuw]] flink deur.
 
== Zie ok ==