Verskil tüsken versys van "Bargerveen"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bermond (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Bermond (Oaverleg | bydragen)
Regel 4:
== Omschrieving ==
[[Ofbeelding:Meerstalblok Bargerveen2.jpg|thumb|left|[[Meerstalblok]] in Bargerveen]]
Bargerveen bestiet uut drie delen: in het noordennoordelijke ligdeel hej het [[Meerstalblok]], in het middenmiddenste het [[Amsterdamsche Veld (Bargerveen)|Amsterdamsche Veld]] en in het zuuden het [[Schoonebeekerveld]]. In 1992 wuur de vervening hier stopt en kwam het gebied in hàanden van [[Staotsbosbeheer]] dat hier al verschillende stukken in bezit haar. Het Meerstalblok washadden asze eerste vanhet hunnievrogste en later kwamen daor de twee andere stukken bij. Sins juni 2006 vormtmaakt het samen met het Duutse stuk het ''Internationale Natuurpark Boertanger Moor-Bargerveen'' uut.
 
Tiedens de [[vervening]] wuur het veen tot en met de jaoren dertig over het [[smalspoor]] naor de fabriek van de [[Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij]] in [[Amsterdamscheveld (Erica)|Amsterdamscheveld]] brachttoebracht, waorwaornao der van de boomste laoge, de [[bolster]], verwerkt wuur tot [[turfstrooiselturf]]strooisel maakt wuur. Later gebruukten ze daor vrachtwagens veur. OpWaor de plaats vanvrogger de fabriek stietstun, hem ze sins 1984 het [[Industrieel Smalspoor Museum]] staon. Van de [[zwarte turf]] maken ze sins 1921 pillegies bij de [[Purit]] in [[Klazienaveen]] (diepillegies tegen de schieterij. Die wordt sins 1997 [[Norit (bedrief)|Norit Nederland]] nuumt).
 
Ze wullen in het natuurgebied veur mekaar kriegen dat der weer leemd hoogveen komp. DaorZe bedoelenplàanten ze met dat der deur de grui vandeurumme [[veenmos]] weerwaoruut nei veen ontstiet. Deur het Amsterdamsche Veld löp nognao een stukkiepoosie vanweer denei [[Hondsrug]]veen waordeur het scheiden wordt in een oostelijke en een veul natter westelijke helfte. Verder hem ze op verschillende plaatsen dammen bouwt waordeur een hoog- en laagwatergruppe vormt is en het waterpeil in bedwang holen kan wordenontstiet.
 
Deur het Amsterdamsche Veld löp de [[Hondsrug]] nog een stukkie deur, waordeur je op de oostelijke helfte heide hem staon en het an de westelijke kante harstikke nat is. Verder hem ze op verschillende plaatsen dammen bouwt met daordeur een hoog- en laagwatergruppe waormet ze de waterstand in bedwang kunnen holen.
In Bargerveen hej allerlei looproutes en kuj onderweg bijveurbeeld het [[Huusie van Uneken]] zien die ze niet afbreuken hem. Verder vi'j een grote variëteit an planten en dieren en is'ter zelfs een speciaal [[adder]]veld anlegd. Het Bargerveen valt zowel onder de ''Vogel- als de Habitatrichtlijn''.
 
In Bargerveen hej allerlei looproutes en kuj onderweg bijveurbeeld het [[Huusie van Uneken]] zien die ze niet afbreuken hem. Verder vi'j een grote variëteitverscheidenhied an planten en dieren en is'terister zelfs een speciaal [[adder]]veld anlegd. Het Bargerveen valt zowel onder wat ze de ''Vogel- als de Habitatrichtlijn'' numen.
 
== Bekieks ==