Verskil tüsken versys van "Dinsper"

43 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
K
van alles wat: betjen spellen, kat, betjen stiel, betjen opmaak
K (r2.6.4) (bot derbie: es:Dinxperlo)
K (van alles wat: betjen spellen, kat, betjen stiel, betjen opmaak)
'''Dinsper''' of '''Dinxper''' ([[Nederlands]]: ''Dinxperlo'') is een darp in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]].
 
Tot 1 januari 2005 was Dinsper een zelfstandige [[gemiente (bestuur)|gemeente]] waor de [[buurtschap]] [[De Heurne (Aalten)|De Heurne]] ok onder viel. Met de gemeenteleke herindeling wodden Dinsper bi-j de gemeente [[Aalten]] evoegd, woarwaor 95% van de Dinspersen echter tegen wazzenwas.
 
==[[Geschiedenis]]==
In 1260 wodden Dinsper veur utt eersteeerst enuumd. An te nemmen dat al eeuwen veur dèn tied boerderi-jen waren ebouwd op de hoge grond van hett darp naor het noordoosten. In de [[14e eeuw]] wodden Dinsper deel van de [[heerlekheid]] [[Breevoort]]. Umdat Dinsper vri-jbeheurlik welvarendriek was wodden ut in 1260 meugelek eenne parochiekarke te bouwen op de plaatse waor now de darpskarke steet. Nao deden [[Tweede Wereldoorlog]] wodden disse [[Kaark (gebouw)|karke]] helemaol restaureerd. Dinsper wodden in 1945 bi-jna helemaol verwoest, umdat hett op de grenze van [[Nederland]] en [[Duutsland]] ligt.
 
==Dinsper en Zoerik==
[[Ofbeelding:Nederlands-Duits politiebureau.jpg|thumb|upright|left|Neerlaands-Duuts politieburo]]
Samen met hett darp [[Zoerik]] ([[Duuts]]: ''Suderwick'') in Duutsland vormt Dinsper in feite één darp. Op de Anholtseweg, Healweg en KeuperstroatKeuperstraot ligt de landsgrenze. Zudelek van disse straoten is Duutsland en noordelek Nederland. In de [[1e wereldoorlog]] wodden disse straoten deur een hek in twee-en esplitst, zodat Duutse vluchtelingen het neutrale Nederlandse Dinsper niet in konnen. Vrogger is der in Dinsper völle esmokkeld. Een beeldengroep van een [[smokkelaar]] en een [[kommies]] op de grenze herinnert daor heden ten dageno nog an.
 
Tegenswoordigs is met de komst van de [[Europese Unie]] vri-je handel meugelek tussen de lidstaten. De Dinspersen goatgaot benzine tanken an de aoverkante van de straote en de Zoeriksen koopt huneure koffie an de Nederlandse kante. In beide darpen wordt utt zelfde dialectdialekt epraot: [[achterhooks]] met een bitjen Duuts accent. Een bekend sprekwoord in den [[Achterhook]] is dan ok: ''"In Dinxpèr is allès annès, de sukèr te zute en de zalt te zalte"''.
 
De vri-jwillige brandweer en de politie van beide darpen warkt heel nauw samen. UtT politiebureau an de RaodhuusstraotRaodhuusstraote hef dan ok de woorden "Politie" en "Polizei" met de bi-jbeheurende emblemen van de Nederlandse en Duutse politie op den lufel staon. Agenten uut beide landen warkt in dit bureauburo.
 
==Bekende leu oet Dinsper==
*[[Hans Keuper]] - Achterhooksen muzikaant (Boh Foj Toch) en skriever
 
==Oetgaonde verwiezingen==
{{Aalten}}
{{Commonscat|Dinxperlo}}
 
{{Aalten}}
 
[[Kattegerie:Achterhooks artikel]]
[[Kattegerie:Plaose in Gelderlaand]]
[[Kattegerie:Vroggere gemaente in Gelderlaand]]
 
[[de:Dinxperlo]]
10.080

bewarkingen