Verskil tüsken versys van "Waddenaailanden"

237 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K (Titel van Waddenaailaanden ewiezigd naor Waddenaailanden)
[[Ofbeelding:Waddeneilanden.PNG|thumb|250px|Waddenaailaanden]]
De '''Waddenaailandenwaddenaailanden''' binnenliggen in de [[eilaand|aailandenNoordzee]], in t noorden van [[Nederlaand]] en [[Duutslaand]] en in t westen van [[Denmaark]]. Tussen de aailanden en t vastelaand ligt [[Waddenzee]], dij grotendails bie eb dreugvaalt en doardeur n slim belaangriek fourageergebied is veur [[voegels|veugels]]. ZaiDe waddenaailanden bestoan hailmoal oet zaand en 'lopen' as t woar noar t oosten tou. Dit dudden zai deurdat zaand aan de westziede vot hoalenvothoalen wordt en aan oostkaant trug ploatst wordt.
 
De waddenaailanden liggen van [[Noord-Hollaand|Hollaand]] tot aan [[Denmaark]] tou. Hieronder n overzicht van alle waddenaailaanden:
 
==[[Nederlaand]]se waddenaailaandenwaddenaailanden==
<div style="float:right;">[[Ofbeelding:WaddeneilandenNL.png]]<br>''De Nederlaandse waddenaailaandenwaddenaailanden<br>1. Noorderhoaks; 2. Richel;<br>3. Griend; 4. Rif;<br>5. Engelsmanploat; 6. Simonszaand;<br>7. Röttumerploat; 8. Röttumeroog.''</div>
(Steeds van west noar oost)
===Bewoond===
Aandere onbekindere zaandploaten en aailaanden dij onbewoond binnen, binnen: [[t Schutter]] in t noordwesten van Tessel, [[Boeten Gronden]] in t noordwesten van t Schutter en [[de Hollen]] in t zuudoosten van Tessel. t Veurmoalige aailaand [[Wieringen]] is te vinden in de kop van Noord-Hollaand, vlak tegen de [[Ofsluutdiek|Ôfsluutdiek]] aan. (nait op de koart vermeld)
 
==[[Duutslaand|Duutse]] waddenaailaandenwaddenaailanden==
(Zoveul meugelk van west noar oost en van zuud noar noord)
===Bewoond===
* [[Halligen|Onbewoonde Halligen]] (Habel, Südfall, Norderoog)
 
Vanôf verschillende Duutse waddenaailaandenwaddenaailanden is t meugelk een boottocht te moaken noar t rotsaailaandke [[Helgolaand]] dat 70 kilometer oet de kust ligt in de [[Duutse Bocht]]. Dit is gain echt waddenaailaand, môr der binnen starke kulturele baandenbanden mit t waddengebied. Zo proaten ze der n dialekt van t [[Noordfrais]].
 
Overigens gelden nait alle bovennuimde aailaandenaailanden as offisjele aailaandenaailanden. Om aan de definitie van n aailaand te voldoen mot minimoal 160 [[buunders]] bie gemiddeld hoog woater nait meer deur de [[Noordzee]] overspoeld worden. In [[juli]] [[2003]] moakte de [[Duutslaand|Duutse]] kustbeschaarming (NLWK) bekind dat de zaandbaank [[Kachelotplate]], legen in t noorden van de [[Eems]] tussen [[Börkem]] en [[Juust (aailaand)|Juust]], in de ôflopen joaren zo is aangruid dat t een echt aailaand worden is. De zaandploat besloat dan zo'n 2,5 bie 1,2 kilometer, ofwel 300 buunders.
 
==[[Denmaark|Deense]] waddenaailaandenwaddenaailanden==
(Van zuud noar noord)
* Jordsand
* [[Langli]] (onbewoond)
 
In t zuden van Reumeroog lag in de [[20e eeuw|20. aiw]] nog de ainigste Deense hallig, [[Jordsand]], môr in [[1999]] bleken de lèste resten doarvan verdwenen. In t noorden van Fanoog is de zaandkust in de loop van de geschiedenis n poar keer wieder opend en weer sloten, môr op t moment is de kustliende, op twai westkustfjorden noa, weer hailemoalhailmoal sloten.
 
[[Kattegerie:Grunnegs artikel]]