Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

15 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' (Russisch: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) (Moskou, 9 december 1842 – Dmitrov, 8 februari 1921) was 'n Russiese vorst, revolitionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograof en geologe.
 
Kroporkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupie van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruupering in Sint-PetersbergPetersbarg. Hi'j voer'n revolutionaiererevolutionaiare propaganda önder de warkers in dende stad. NaoNaor zien öntsnapping uut de bak in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich neud edwung töt 1917 mutt'n verbargen in 't buut'nlaand. HiEn hi'j was daor lid van anarchistische gruupen. Kropotkin publiceer'n op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geskieddenis van de fraanse revolutie. In 1902 verskeen zien memoires: HerinningnHerinning'n van 'n revolutionair.
 
KropotkonKropotkin constateer'n önder aandere in tegenstelling töt [[Darwin]] dat bi'j biesten van 'tzulfde soort goengien spraoke was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulp en önderlinge solidariteitsolidaritiet blek essentieelessensjeel te wênween veur 't behold en de evolusie van ieder biest-soort. Ok meens'n bunt völgens Kropotkin dur toe eneigd 'n genereuze holding an te nem, opöfferingsgezind te wênween en onbaotzuchtig. Dat zol met naome blekken in klenschaolige en solidaire gemeenskappen. Zo skref hi'j aover de Comunne van Paries van 1871, dat ' 'n nejj ideeideeje eboor'n was önder de naome van de Pariese comunne.' De modernemodarne staotstaote is völgens Kropotkin de grootse hindernis veur 't beriek van 'n maotskappi'je ebasseerd op onbaotzichtighejd, vri'jhejd en geliekhejd. De ofbraak van de staot zol daormet de ienige weg wên naor solidair gedrag van meens'n, de bevri'jding van 't individu\ienling in de veuruutgangveuruutgank van de maotskappi'je.
2.186

bewarkingen