Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

5 bytes toegevoegd ,  10 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
K (r2.7.2) (bot aanders: de:Pjotr Alexejewitsch Kropotkin)
Geen bewerkingssamenvatting
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' ([[Russisch|Russies]]: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) ([[Moskou (stad)|Moskou]], [[9 december]] [[1842]] – [[Dmitrov]], [[8 febrewaori|8 februari]] [[1921]]) was 'n Russiese vorst, revolitionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograof en geologe.
 
Kroporkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupie van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruupering in Sint-Petersbarg. Hi'j voer'n revolutionaire propaganda önder de warkers in de stad. Naor zien öntsnapping uut de bak in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich neud edwung töt 1917 mutt'n verbargen in 't buut'nlaandbutenlaand. En hi'j was daor lid van anarchistische gruupen. Kropotkin publiceer'n op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geskieddenisgeschieddenisse van de fraanse revolutie. In 1902 verskeenverscheen zien memoires: Herinning'n van 'n revolutionair.
 
Kropotkin constateer'n önder aandere in tegenstelling töt [[Charles Darwin]] dat bi'j biesten van 'tzulfde soort gien spraokespraake was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulp en önderlinge solidaoriteit blek essensjeel te ween veur 't behold en de evolusie van ieder biest-soort. Ok meenslukke biest-soorten buntbint völgens Kropotkin dur toe eneigdneigd 'n genereuze holding an te nem, opöfferingsgezind te ween en onbaotzuchtig. Dat zol met naomenaeme blekken in klenschaolige en solidaire gemeenskappengemeenschappen. Zo skrefschreef hi'j aoverover de Comunne van Paries van 1871, dat ' 'n nejjni'je ideejeidee eboor'n was önder de naomenaame van de Pariese comunne.' De modarne staote is völgens Kropotkin de grootse hindernis veur 't beriek van 'n maotskappimaotschappi'je ebasseerd op onbaotzichtighejd, vri'jhejdjheid en geliekhejdgeliekheid. De ofbraak van de staot zol daormet de ienige weg ween naor solidair gedrag van meens'n, de bevri'jding van de ienlinge en de veuruutgank van de maotskappimaotschappi'je.
 
{{Dialekt|sdz}}
2.186

bewarkingen