Verskil tüsken versys van "Baskisk"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieje pagina: ''''Baskies''' (zelf zegnt de sprekkers ''Euskara'', wat ze oetsprekt as {{IPA|[eus̺ˈkaɾa]}} is de sproake van t Baskenvolk. t Wörd esprökn in t [[Baskenlaan...'
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Baskies''' (zelf zegnt de sprekkers ''Euskara'', wat ze oetsprekt as {{IPA|[eus̺ˈkaɾa]}}) is de sproake van t [[Basken (volk)|Baskenvolk]]. t Wörd esprökn in t [[Baskenlaand]], ne strekke wat lig in noordoost [[Spanje]] en zuudwest [[Fraankriek]]. t Wörd duur 25,7% van alle Basken esprökn in alle deeln van de strekke (665.800 van de 2.589.600).<ref>''IV. Inkesta Soziolinguistikoa'' Gobierno Vasco, Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco 2008, ISBN 978-84-457-2775-1</ref> 614.000 wont dr in Spanje, en de veardere 51.800 wont in Fraankriek.
 
In weetnskoppelike verhaandelingn oawer de verdeling van Baskies in Spanje en Fraankriek wörd normaalgesprökn [[Noord-Baskenlaand|Dree oolde proveensies]] in Fraankriek en veer in Spanje reknd. [[Modersproake|Modersprekkers]] wont in n duurgoand gebeed, woereunter deeln van de Spaanse ''Zelfsteurnde Gemeenskopn'' van t Baskenlaand en [[Navarre]] en in t westelike deel van det Fraanske Ofdelingdépartement van de [[Pyrénées-Atlantiques|Atlantiese Pyreneejn]]. De Baskiese Zelfsteurnde Gemeenskop is ne administratieve eenheid binn t dubbelnasjonale etnografiese Baskenlaand, met doar bie in de Spaanse proveensies van [[Biskaje]], [[Gipuzkoa]] en [[Álava]], dee't bestoat as ofzeunderlike politiek-administratieve verdelingn.
 
Disse proveensies en völle deeln van Navarre zeent drokbevolkt met etniese Basken, mer de Euskarasproake was, zeker tot an joarn 90 van t [[20e eeuw|20ste joarhoonderd]], zowat verdweenn oet t grötste deel van [[Álava]], westerlike deeln van Biskaje en t middeln en zudelike deel van Navarre. In zuudwest Fraankriek warn de oolde Baskenproveensies [[Labourd]], [[Leeg Navarre]], en [[Soule]]. Ze wördn met n antal strekn mear saamn evoognd töt één ''département'' in [[1790]] met n naam ''Basses-Pyrénées'', nen naam den't nog töt 1970 gebroekt wör.