Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

2 bytes verwijderd ,  10 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
[[Bestaand:Kropotkin Nadar.jpg|thumb|Peter Kropotkin]]
[[Bestaand:Olsufyev House Dmitrov.jpg|thumb|'t Huus van Olsufjev in Dmitrov waor as Kropotkin tuss'ntussen 1917 en 1921 ewoondwoond hef.]]
 
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' ([[Russisch|Russies]]: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) ([[Moskou (stad)|Moskou]], [[9 december]] [[1842]] – [[Dmitrov]], [[8 febrewaori|8 februari]] [[1921]]) was 'n Russiese vorst, revolitionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograof en geologe.
 
Kroporkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupie van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruupering in Sint-Petersbarg. Hi'j voer'nvoeren revolutionaire propaganda önder de warkers in de stad. Naor zien öntsnapping uut de bak in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich neud edwung töt 1917 mutt'nmutten verbargen in 't butenlaand. En hi'j was daor lid van anarchistische gruupen. Kropotkin publiceer'npubliceren op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geschieddenisse van de fraanse revolutie. In 1902 verscheen zien memoires: Herinning'n van 'n revolutionair.
 
Kropotkin constateer'nconstateren önder aandere in tegenstelling töt [[Charles Darwin]] dat bi'j biesten van 'tzulfde soort gien spraakespraoke was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulp en önderlinge solidaoriteit blek essensjeel te ween veur 't behold en de evolusie van ieder biest-soort. Ok meenslukkemèènslikke biest-soorten bint völgens Kropotkin durd'r toe neigd 'n genereuze holding an te nem, opöfferingsgezind te ween en onbaotzuchtig. Dat zol met naemenaome blekken in klenschaolige en solidaire gemeenschappengemienschoppen. Zo schreef hi'je over de Comunne van Paries van 1871, dat ' 'n ni'je ideeideeje eboor'neboren was önder de naamenaome van de Pariese comunne.' De modarne staote is völgens Kropotkin de grootse hindernis veur 't beriek van 'n maotschappi'je ebasseerd op onbaotzichtighejd, vri'jheid en geliekheid. De ofbraakofbraok van de staotstaote zol daormet de ienige weg ween naor solidair gedrag van meens'nmèènsen, de bevri'jding van de ienlinge en de veuruutgank van de maotschappi'je.
 
{{Dialekt|sdz}}
2.186

bewarkingen