Verskil tüsken versys van "Jöädendom"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Regel 21:
 
==Chetoeviem==
Latere boeken beschrieft de tied die daornaor kump. Eerst kump Josjoea an de beurte, hi'j is de opvölger van Mosje die 't volk mut leijen tiedens de verovering van 't laand Kanaän. Nao dat zi'j 't laand in bezit hebt numenum wöd 't volk leijdeleijd deur 'richteren', dit bint luu die deur God an wezenwèzen bint die de vrede mut bewaorenbewaren in 't laand. Maar naor vulle klaogen umumme 'n keuninkkeuning kreg 't volk zien keuninkkeuning, de eerste keuninkkeuning is Sjaoel, maar disse stiet God nietnie an en lut Dawied zalven tot keuninkkeuning.
 
Maor dat lut Sjaoel niet zomaarzomaor gebeuren. Naor vulle gedoe, en de dood van Sjaoel uutèndelek, kump Dawied an de macht. Dawied is nietnie zomaarzomaor 'n keuninkkeuninh, hi'j is deur God prezeneprezen en God dut de belofte dat Dawieds naozaot altied 't keuninschop zol blieven beholden. Dawied was 'n echte kriegsheerkriegsheere en hef dan ok vulle oorlogeneurlogen voertevoert. Met de wens dat e veur God 'n tempel wil boowenbowen giet God nie op in, Dawied hef te vulle bloed an zien haanden. Wel kreg e de belofte dat zien zönne dat zol doen, zien zönne hiet Sjlomo. Dawied is overlejenoverlèjen en Sjlomo kump an de macht. Sjlomo hef van God vulle wiesheid en riekdömriekdom ekregen, nog meer as zien va. En hi'j hef de eerste tempel boowtbowt, waor as de erediensterediens van God holden kan wödden zo ast in de Torah (wet) stiet, met priesters en al.
 
Latere verhaolnverhaolen vertelt veurnamelukveurnamelek over de rest van de geschiedenisse van de jeuden. Met naamename 't keuninshuus, de zunden en de daor opvölgndeopvölgende ballingschop van de jeuden.
 
==Neviiem==