Verskil tüsken versys van "Beltrum"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Cycn (Oaverleg | bydragen)
wapen erbi-j
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
Wikipedie:ANS: lijk -> lik, oa->ao
Regel 22:
'''Beltrum''' is een [[darp]] in de gemeente [[Berkelland]] in de previnsie [[Gelderland]] in [[Nederland]].
 
Beltrum is ok ne vroggere gemeente, dat toondertied bestoanbestaon hef uut Beltrum, [[Lintvelde]], [[Auste]] en [[Zwolle (Oost Gelre)|Zwolle (Gld)]]. In [[1819]] is de gemeente Beltrum op-eheven en bi-j de gemeente [[Eibargen]] eveugd. Deur de gemeentelijkegemeentelike herindeling op 1 januari 2005 is de gemeente Eibargen onderdeel ewodden van de ni-je gemeente [[Berkelland]].
 
== Geschiedenis ==
De geschiedenis van Beltrum geet weerumme noarnaor [[1236]]. In dat joarjaor verkoch een jonkheer van [[Borklo]] schienboarschienbaor uut geldnood de villa Grolle en een stuk grond der umheer an den graaf van [[Zutfent]]. Van toon af was de latere stad [[Grolle]] ne enclave in et gebeed van [[Borklo]].
 
Bi-j de volkstelling in et joarjaor [[1748]] wodden in Beltrum 233 gezinnen eteld woarvanwaorvan 122 in ut buurtschap Beltrum, 40 in Lintvelde, 34 in Auste, en 27 in Zwolle. Bi-j ne gemiddelde huusholling van 5 personen kump de totale bevolking umsgeveer uut op 1115 inwoners. In [[1811]] had Beltrum 1724 inwoners.
 
In [[1795]] wodden Beltrum ne zelfstandige gemeente, moarmaor had een völs te klein financieel draagvlak. Bi-j KoninklijkKöninklik Besluut van 17 februari [[1819]] wodden Beltrum bi-j de gemeente Eibargen eveugd. De bevolking van een groot deel van Beltrum is, ondanks dat zi-j bi-j de prottestante gemeente Eibargen heurden altied op et Kattelieke Grolle oriënteerd ewest. Een deel van de vroggere gemeente Eibargen is in 2005 bi-j de gemeente [[Oost Gelre]] gaon heuren (de buurtschappen Zwolle, delen van Auste en Veur-Beltrum). Dit betekenden veur disse buurtschappen de opheffing van de scheiding tussen kerspel (parochie) en stad Grolle, dèn in 1236 deur de verkoop van de Villa Grolle was ontstoanontstaon.
 
{{Berkelland}}