Verskil tüsken versys van "Arianisme"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
De name is of-eleid van Arius (256?-336), de veurman van de deenkrichting. De stroming accepteert 't dogma van de drie-ienheid nie. Zowel Jezus als de Heilige Geeste bint völgs Arianen scheppingen van God. Jezus is ondergeschikt an God en de Heilige Geeste an God en Jezus.
 
In de vierde eeuwe vereurzaakt de mening grote onrust onder de geleuvigen. Ze kriegt de steun van vele bisschoppen en breidt zich snel uut binnen 't riek. De belangriekse tegenstaander is Athanasius (295?-373). Hi'j stellen dat Jezus net zo goddelijk is as God zulf. De stried giet um de eerste grote christelijke leerstelling en is open: gien meense weet wie gelijk hef.
 
===De leer===
Onder invloed van de Griekse filesofie en de gnostiek verwierp Arius de centrale gedachte dat Jezus, de Zeune van God, ok God zulf is. Arius beweren dat Jezus 't eerst eschaopen schepsel waar. Zowel Jezus as de Heilige Geeste wöd ezeen as scheppingen van God de Va, die onder-eschikt bint. Jezus is hierbi'j allene onder-eschikt an God, terwöl de Heilige Geeste onder-eschikt is an zowel Jezus as God.
 
De leer dat Christus de zeune van God is en ook God zulf, is fundamenteel veur de Katholieke en Protestaanse christelijke geleuf.
 
===De verwarping en 't vervolg===
 
Tiedens Concilie van Nicea in 325 wödt 't Arianisme offsjeel as ketteri'je bestempeld. In de geleufsbeliedenis van Nicea wödt benaodrukt dat God en zien zeune ‘van dezulfde substantie’ bint.