Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

8 bytes verwijderd ,  9 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' ([[Russisch|Russies]]: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) ([[Moskou (stad)|Moskou]], [[9 december]] [[1842]] – [[Dmitrov]], [[8 febrewaori|8 februari]] [[1921]]) was 'n Russiese vorst, revolitionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograof en geologe.
 
Kroporkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupie van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruupering in Sint-Petersbarg. Hi'j voeren revolutionaire propaganda önderonder de warkers in de stad. Naor zien öntsnappingontsnapping uut de bak in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich neudnood edwung' töt 1917 mutten verbargenverbar'ng in 't butenlaand. En hi'j waswaar daordoor lid van anarchistische gruupen. Kropotkin publiceren op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geschieddenisse van de fraanse revolutie. In 1902 verscheen zien memoires: Herinning'n van 'n revolutionair.
 
Kropotkin constateren önderpnder aandereaander in tegenstelling töt [[Charles Darwin]] dat bi'j biesten van 'tzulfde soort gien spraokesprake was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulp en önderlingeonderlinge solidaoriteit blek essensjeel te weenwee'n veur 't behold en de evolusieevolutie van ieder biestdier-soort. Ok mèènslikke biestdier-soorten bint völgensvol'ngs Kropotkin d'r toe neigdeneigd 'n genereuze holding an te nem, opöfferingsgezindopofferingsgezind te weenwee'n en onbaotzuchtigonbaatzuchtig. Dat zol met naomename blekken in klenschaolige en solidaire gemienschoppengemienschappen. Zo schreef e over de Comunne van Paries van 1871, dat 'n ni'je ideeje eborengeboren was önderonder de naomename van de Pariese comunne.' De modarnemoderne staote is völgensvol'ngs Kropotkin de grootse hindernis veur 't beriek van 'n maotschappimaatschappi'je ebasseerd op onbaotzichtighejdonbaatzichtighejd, vri'jheid en geliekheid. De ofbraokofbraak van de staote zol daormetdoormet de ienige weg weenwee'n naor solidair gedrag van mèènsen, de bevri'jding van de ienlinge en de veuruutgankveuruutgang van de maotschappimaatschappi'je.
 
{{Dialekt|sdz}}
2.186

bewarkingen