Verskil tüsken versys van "Ni'je Testement"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
-/- Kattegerie:Stellingwarfs artikel: dat he-w al deur {{Dialekt|stl}}
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Regel 5:
 
==Apocrieven van 't Ni'je Testement==
MaMaar d'r bint ok in 1948 teksen evun'evunnen, te [[Nag Hammadi]], die ok uut 't vrogge christendom dateert, de zo enuum' gnostiesegnostische geschriften. Dit bint veule boeken die rond 400 nao christus in 'n kruukieskruken bint estopt deur monniken, zo hebt luu especeleertespeculeert. UmdetUmdat disse boeken verbeuden wedden en zulfszelfs de beliedersbelijders wedden vervölgtvervolgt deur de orthodoxie van die tied, de tee'ngwoordige RKK. De merendeel van de boekies bint toe-eschree'm töt de [[gnostiek]], 't Gnosticisme. WulkWelk waar 'n vrogge chriselikechriselijke stroming, en naos 't [[katholicisme]] miest beleden. 't Gnosticisme, en doorbidaorbi'j de GnostieseGnostische geschriften wöd töt vandage de dag nog nooit erkent deur de karke.
 
Disse boekies bint ok toe-eschree'm an Jezus' wark, en zol eschree'm wèzenweên deur zien discipelen, of meensen die 't van hun hadden eheurt. Allene beschrieft disse boekies 'n heel aand'reaandere Jezus dan die bint op-enum'enöm in de Biebel. Disse Jezus wöd veur-esteld as 'n mysticus, iemand die 'n boschop brengt en meensen wol ansporen um de ''gnosis'' in zichzulfzichzelf te herrineren. ''Gnosis'' is 'n heel b'langriek begrip in de Gnostiek, et't is 't Griekse woordtienwoordtie veur 'weten' of 'kennis'. Wat hier met beduult wöd in de Gnostiek is dat de meense zien ei'ng mut herrineren, zien oorspröngoorsprong of zien innerlikinnerlijk ZulfZelf. In plaas van disse onwarkelikeonwarkelijke warkelikheidwarkelijkheid. 'Ken oezulfoezelf' is dan ok 'n heel b'langrieke uutspraok van Jezus in iene van de geschriften.
 
In iene van de geschriften wöd vertelt dat YHWH, de god van 't [[Oolde Testement]], juuste de slechte god is. Hi'j zol nao 't eschaopen he'm van de wereld, de meensen laoten eten van de bome, disse bome hef d'r veur ezörgt detdat de meensen(-zielen) evang'evangen blee'm in 'n beparkt lichaam, zonder kennis van wie zi'j echt bint. Jezus röp op um oezulfoezelf te herrinneren, en doormetdaormet oezelf te bevri'jdenbevrijden van dit beparkte materiële bestao. En doormetdaormet iene te wödden met 't Al.
Ma, di-s mamaar iene visie, want 't Gnosticisme hef veule stroming'stromingen ekent.
 
IenIene van 't bekendse, en in disse tied 't miest elezen, van die aole over-eleverde en verbeuden evangelies is 't [[Evangelie van Tomas]].
{{Dialekt|sdz}}