Verskil tüsken versys van "Ni'je Testement"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Regel 5:
 
==Apocrieven van 't Ni'je Testement==
Maar d'r bint ok in 1948 teksen evunnenevönden, te [[Nag Hammadi]], die ok uut 't vrogge christendom dateert, de zo enuumenuumde gnostische geschriften. Dit bint veule boeken die rond 400 nao christus in 'n kruken bint estopt deur monniken, zo hebt luu especuleert. Umdat disse boeken verbeuden wedden, en zelfs de belijders wedden vervolgt, deur de orthodoxie van die tied. De merendeelmèrendeel van de boekies bint toe-eschree'meschréve töt de [[gnostiek]], 't Gnosticisme. Welk waar 'n vrogge chriselijke stroming, en naos 't [[katholicisme]] miest beledenbelèden. 't Gnosticisme, en daorbi'j de Gnostische geschriften wöd töt vandage de dag nog nooit erkent deur de karke.
 
Disse boekies bint ok toe-eschree'meschrèven an Jezus' wark, en zol eschree'meschrèven weênwèèn deur zien discipelen, of meensenmèènsen die 't van hun hadden eheurt. Allene beschrieft disse boekies 'n heel aandere Jezus dan die bint op-enömenömmen in de Biebel. Disse Jezus wöd veur-esteld as 'n mysticus, iemand die 'n boschop brengt en meensenmèènsen wol ansporen um de ''gnosis'' in zichzelfzichzölf te herrineren. ''Gnosis'' is 'n heel b'langriekblangriek begrip in de Gnostiek, 't is 't Griekse woordtie veur 'wetenwèten' of 'kennis'. Wat hier met beduult wöd in de Gnostiek is dat de meensemèènse zien ei'ngeggen mut herrineren, zien oorsprong of zien innerlijk ZelfZölf. In plaas van disse onwarkelijke warkelijkheid. 'Ken oezelfoezölf' is dan ok 'n heel b'langriekeblangrieke uutspraok van Jezus in iene van de geschriften.
 
In iene van de geschriften wöd vertelt dat YHWH, de god van 't [[Oolde Testement]], juuste de slechte god is. Hi'j zol nao 't eschaopen he'mhebben van de wereldwèreld, de meensenmèènsen laoten etenèten van de bome, disse bome hef d'r veur ezörgt dat de meensenmèènsen(-zielen) evangen blee'mblèven in 'n beparkt lichaam, zonder kennis van wie zi'j echt bint. Jezus röp op um oezelfoezölf te herrinneren, en daormet oezelfoezölf te bevrijden van dit beparkte materiële bestao. En daormet iene te wödden met 't Al.
Ma, di-s maar iene visie, want 't Gnosticisme hef veule stromingen ekent.
 
Iene van 't bekendse, en in disse tied 't miest elezenelèzen, van die aole over-eleverde en verbeuden evangelies is 't [[Evangelie van Tomas]].
{{Dialekt|sdz}}