Verskil tüsken versys van "Lied van de parel"

11 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
(→‎De tekste: <poem>; wat lege regels weerummezetten kan uut, ducht mie; maar ik wet neet waar)
't '''Lied van de parel''' is 'n meer as twieduuzendtweeduuzend jaor old gedichtegedich. 't Is te vinnen in de [[Apocriefen van 't Ni'je Testament|apocriefe]] [[Haandelingen van Thomas]]. Van oorsprungoorspröng is 't waorschienlijk een volksvertelling uut [[Parthië]] in 't noorden van [[Iran]] uut de eerste eeuwe veur Christus. 't Lied is ontroerend deur zien ienvold en kracht, en hef ok 'n bezonderebezundere esoterische diepte.
 
De Haandelingen van Thomas, een [[gnostiek|gnostische]] tekste, wedwerd eschreven in 'n [[Syrië|Syrische]] umgeving, waorschienlijk in [[Edessa]]. D'r wödtwördt verondersteld detdat 't is op-etekend in de eerste helfte van de [[3e eeuw|därdedarde eeuwe]].
 
==De symboliek==
't GedichteGedich zit vol "esoterische" simbolensymbolen. As veurbeeld:
 
- '''De olders''' kan men bekieken as de bronne van 't wezen van de meense. 't Universelen "ik", detdat veur iederiene 't zölf(de) is. (zo as de olders de "bronne" bint van 'n kind)
 
- '''De koningszeune''' 't ego, detgienedatgiene detdat "ik bin ik" zeg. (de ik-figuur in 't verhaal)
 
- '''De kleren''' van iemand stiet simboolsymbool veur 't lief. De koningszeune hef twietwee soorten kleren: de koningsmantel en de vieze, onreine Egyptische vodden ('n hemels en eerds lichaamlief).
 
- '''Egypte''' stiet veur de materie, de stof.
 
- '''De zee''' stiet zowel veur substaantie as 't gevuulsleven. UtEt gevuulsleven, 't opstijgen en daolen van 't gemoed: eb en vluud van emosieemotie. De substaansie (letterlijk: onder-staonde), is as bronne van al 't stoffelijkheid zo as materie en emosiesemoties te interpreteren.
 
- '''De slange''' stiet zowel veur herhaoling, reïncarnasiereïncarnatie, traansformasietransformatie, ni'j wöddenwörden (utet vervellen van 'n slange) en de kennis/wiesheid in de stof op-edaone.
 
- '''De aodelaar''' veur de wiesheid/inzichtinzich töt spirretwaliteitspirretualiteit (utet opstijgen naor de hemel)
 
- '''De paorelparel''' is weerdevol: de traansformeerdetransformeerde meense. De resultaoten van de stried tussen licht en duusternis, tussen goed en kwaojkwaod (in zichzölf) en tussen bliedschap en huuleri'je. (zo as de paorelparel onstiet deur 't gevechte van de oester -in zichzölf- tegen iets wat wezensvrömd is beveurbeeld een zaandkorrelchie) (beveurbeeld altruïsme in 'n egoïstische maaschappi'je/natuur of 'n lichtdeelchielichtdeeltie in de stof)
 
==De tekste==
2.186

bewerkingen