Verskil tüsken versys van "Fraankiese Riek"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Regel 10:
 
===Overname van 't Romiense gezag===
In zien oorsprong waren de [[Franken]] een verzaomling van [[Germanen|Germaonse]] stammen. Zi'j harren hun gebied in 't noorden en oossen van de Nederrien.
De Fraanken waren oorsprönkelijk 'n verzaom'ling van [[Germanen|Germaonse]] stammen ten noorden en oossen van de [[Nederrijn]] die vanof 257 Romiens groondgebied binnenveulen. De Fraanken waren lange nie de ienigse stamme die 't Romiens gezag ondermijnden en 't Romiense Riek had dan ok de grootse meuite um ze terugge te dringen. Zulfs de zeeën waren nie veilig vanwège de pirateri'je van de Fraanken. Mar de Fraanken waren ok 'n veurdeel veur Rome want ze waren bruukbaar as huursoldaoten tègen aand're stammen. In 358 krèèng de Fraanken dan ok toestemming van de [[Keizer Julianis]] um zich as ''foederati'' (bondgenoten) op Romeins gebied in de [[Scheldevalli'je]] en tussen de grote revieren te vestigen, met name in [[Toxandrië]].
 
DeVanof Fraanken257 waren oorsprönkelijkbegunnen zi'nj verzaom'ling vanet [[Germanen|Germaonse]]Romeins stammengroondgebied tenbinnen noorden en oossen van de [[Nederrijn]] die vanof 257 Romiens groondgebiedte binnenveulenvallen. De FraankenFranken waren lange nie de ienigseienigste stamme die 't RomiensRomeins gezaggezog ondermijnden en 't RomienseRomeinse Riek hadhar dan ok de grootse meuite umumme ze terugge te dringen. ZulfsZölfs de zeeën waren nie veilig vanwègevanwege de pirateripiraoteri'je van de FraankenFranken. Mar de FraankenFranken waren ok 'n veurdeel veur Rome want ze waren bruukbaargebruukbaar as huursoldaoten tègentegen aand'reaandre stammen. In 358 krèèngkregen de FraankenFranken dan ok toestemming van de [[Keizer Julianis]] umumme zich as ''[[foederati'']] (bondgenotenbondgeneuten) op Romeins gebied in de [[Scheldevalli'je]] en tussen de grote revieren te vestigen, met name in [[Toxandrië]].
De staotus van de ''foederati'' gaf de anwezigheid van de Fraanken 'n legetiem tintie, maar in warkelijkheid hadden de Romeinen weinig te zeggen over waor de Fraanken zich wollen vestigen. De Fraanken namen de vri'jheid um de egèven toestemming iets ruumer te interpreteren en bezèten al snel de hele previnsie Germanie Inferior ('t hele huudige Nederlaand benèden de revieren, België en 't huudige Rijnlaand), waorbi'j de Romeinse en geromantiseerde bewoners op de vlucht gung of wedden onderwörpen an de ni'je Fraankiese elite. Hun machtscentrum vestigen ze in de stad [[Doornik]]. Hun expansie richten zich vervölngs verder op 't nog stieds welvaorende gebied in 't zuuden, en zo veroveren de [[Merovingen|Merovingiese]] keuning g'liedelijk an [[Gallië]] töt an de [[Seine]].
 
Tussen 300 en 400 werden der al neud-edwöngen groten antallen Germaonen onder de numer van ''foederati'' de greensstreken toe-elaoten. In 355 werd an de Franken al vestiging in dielen van zuudlijk Nederlaand en Vlaonderen toe-estoane op veurweerde dat zi'j mit zollen hölpen de greense te verdedigen, wat ze veur 'n diel ok deun. Geliedlijk an werd de invluud van de Romeinse 'bondgeneuten' in 't leger groter. Naos 't leveren van stieds meer Germaonse trupen an 't Romeinse leger greuiden tegelieke ok 't antal offecieren van 'barbaorse' ofkömst an. Bi'j de ´foederatie´ verdragen möchten de Germaonen dikwijls onder hun egen keuningen dienen. Dizze Germaonse 'offecieren' benutten hun inlieving in 't Romeinse leger umme snelle 'hogerop' te kommen. Nao 'n paor generaties bestönd 't Romeinse leger veur 'n groot diel uut Germaonen en war de legertop zölfs grotendiels Germaons.
 
De staotus vanas de ''foederati'' gafgaven de anwezigheid van de FraankenFranken 'n legetiem tintie, maarmar in warkelijkheidwarklijkheid haddenharren de Romeinen weinig te zeggen overoaver waor de Fraanken zich wollen vestigen. De FraankenFranken namen de vri'jheid umumme de egèvenkregen toestemming iets ruumerrumer te interpreteren en bezètenbezetten al snelsnelle de hele previnsie ''Germanie Inferior'' ('t hele huudige Nederlaand benèdenbeneden de revieren, België en 't huudigehudige Rijnlaand), waorbi'j de Romeinse en geromantiseerde bewoners op de vlucht gunggöngen of weddenwerden onderwörpen an de ni'je FraankieseFrankichse elite. Hun machtscentrum vestigen ze in de stad [[Doornik]]. Hun expansie richten zich vervölngsvervolgs verder op 't nog stieds welvaorende gebied in 't zuudenzuden, en zo veroveren de [[Merovingen|Merovingiese]] keuningkeuningen g'liedelijkgeliedlijk an [[Gallië]] töt an de [[Seine]].
 
===De Merovingen (447–751)===