Verskil tüsken versys van "Haiku"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ger Siks; Meer oawer Wassing (Woolters, kön ie miej t Tweants noakiekn?)
Regel 36:
 
==Haiku's in t Neersassies==
In t [[Neersassies]] zeent nit völle haikuskriewers bekeand. Dit hef wellicht te maakn met t oawerheersende westerse idee in Neersassiese literatuur det alns mut riemn en heuwdzakelik in eawn antaln mut stoan. DeOnder twee bekeandstede Neersassiese haikuskriewers komt oetzeent [[Grunnen|GrönningnGerrit Wassing]] en [[DreanteGer Siks]]: oet [[Gerrit WassingGrunnen|Grönningn]] en [[Rouke Broersma]] oet [[Dreante]].
 
Wassing hef oawer zinne haikuschrieuwerieje in t Grönnings verkloard: ''"De werkwoordvormen zijn kort, lidwoorden ontbreken vaak en zo zijn er nog enige kenmerken van het Gronings die ik in het Japans terugvind."''<ref>[http://www.trankiel.com/wassing-n.html www.trankiel.com]: 'Het is belangrijk om in weinig woorden veel te zeggen', Groninger auteur Gerrit Wassing en zijn liefde voor de haiku (roadpleegd op 13 september 2012)</ref> Oawer Wassing schrieuwt de Neersassiese schrieuwers [[Fokko Veldman]] en [[Hanny Diemer]]: ''"Hij is de eerste en tot dusver de enige schrijver die haiku's in het dialect schrijft die werkelijk een mystieke oosterse sfeer ademen en de benaming haiku waardig zijn."''<ref>Fokko Veldman en Hanny Diemer (2008), 'De literatuur van Groningen'. In Henk Bloemhoff, Jurjen van der Kooi, Hermann Niebaum en Siemon Reker (red.), ''Handboek Nedersaksische Taal- en Letterkunde'', Assen: Van Gorcum, p.350</ref>
Nen [[Tweants]]en haiku, den't duur t thema mear ''senryu'' is:
 
Nen haiku van Ger Siks:
 
:Al sikkom veurjaor.
:De leste scheuvelloper
:zakt zaacht deur t ies.
:-Oet ''[[Roet (tiedschrift)|Roet]]'', zomer 2011
 
Nen [[Tweants]]en haiku, den't duur t thema mear ''senryu'' is, det wil zeggn det t meer oawer n means geet as oawer de natuur:
 
:volmaakten onzin
Regel 46 ⟶ 55:
 
==Mooi um te weetn==
 
 
* n Hudigen en eerstn vuurzitter van n [[Europesen Road]] en vroger premier van [[België]], [[Herman van Rompuy]], steet dr um bekeand at he gearne haiku's les en zelf ook skrif. Disse zeent op zinne webstea te veendn. In [[2010]] gavn he zinne eerste haikubeundel oet, met oawerzettingn in verskilnde sproakn van Europa, en ook in t [[Latien]].
 
* Ne [[Twaiku]] is ne haiku op [[Twitter]].
 
==Riffereensies==
<references/>
 
[[Kattegerie: Tweants artikel]]