Verskil tüsken versys van "Zarathustra"

8 bytes verwijderd ,  8 jaar geleden
geen bewarkingssamenvatting
'''Zarathustra''', '''Zarathoestra''' of '''Zoroaster''' waarwas n Perzische [[profeet]] en de grondlegger van t [[zoroastrisme]], een [[religie|rilligie]] die heur anhangers veural vindt in [[India]]. Volgens de legenden waarwas de profeet n harder en leven e op t plattelaand. Rond zien twintigse levensjaor ervoer Zarathustra n crisis en göng e ronddwaolen. Nao tien jaor kreeg e, ezeten an de oevers van de Oxus (de Amu Darja) een visioen van de god Ahura Mazda.
 
== Leven en leer ==
t Is nie dudelijk wenneer hi'j eleefd hef. De olde datering rond 600 v.Chr., die nog wödt hanteerd deur de Encyclopedia Britannica, geldt as achterhaold; op taalkundige gronden deenkt men wel an de 14e eeuw v.Chr.. De mieste moderne onderzukersonderzuukers plaats zien leven daorumme tussen 1400 en 1200 veur Christus. De godsdienst die hi'j stichten, bevat de anzetten van n vörme van monotheïsme, of egenlijk [[dualisme]]. D'r bestiet n god van t goeje (''Ahura Mazda'') en n god van t kwaojekwaode (''Angra Mainyu''). De meense is in-eklemd tussen die twi'j en mut trachten veur t goejegoede te kiezen. Dit leste, ett dualisme, is nie de oorsprunkelijkeoorsprunklijke vörme west van dizze godsdienst. Ett dualismeDualisme is d'r deur latere volgelingen van emaakt. Dizze hebt de vraogvraoge of d'r binnen t iene een twi'jdeling anwezig is, vertaald deur goed en kwaod terwöl de intentie van de vraoge lag of t neudig is onderscheid te maken umme te kunnen zeen en te kunnen greuien.
 
Zarathustra waarwas de profeet veur de goejegoede god. Volgens hum is e de waore god en bint alle aandere goden halfgoden. De meense is eschaopen umme te strieden tegen de machten van t kwaojekwaode. t Geleuf is daorumme ok nie et anvaorden van n leer, maor t doel is t goejegoede te deenken, te zeggen en te doen.
 
Volgens de legenden is de profeet vermoord in Bactra, 't hudige Balch bi'j Mazar-e Sjarif.
 
== Also sprach Zarathustra ==
In t boek ''[[Also sprach Zarathustra]]'' van [[Friedrich Nietzsche]] uut 1885 is Zarathustra de heufdpersoon. Vake beschouwdbeschowd as de eerste die n absolute scheiding tussen goed en kwaod poneert, en vandaor as "uutvinder" van de [[moraal]] - zo as Solon as vader van de westerse wetgeving wödt bestempeld - löt Nietzsche Zarathustra terrugekerenterruge keren umme de [[Übermensch]] te prediken, die de meenselijkemeenslijke onverantwoordelijkheidonverantwoordlijkheid begrep en n uut-eleefde moraal ten grave drög.
 
De componist [[Richard Strauss]] schreef in 1896 een muziekstuk met de titel ''Also sprach Zarathustra''. Hi'j leut zich inspireren deur Nietzsches boek en schreef op baosis daorvan dit symfonisch gedichte. "t Eeuwige lied" uut t ende van t därdedarde deel van "Also sprach Zarathustra" is eveniens op muziek ezet deur Gustav Mahler in zien därdedarde symfonie.
 
==Literatuur==
2.186

bewarkingen