Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

3.273 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
(→‎In are geleuven: uutebreid)
 
=== In are geleuven ===
=== Bahá'isme ===
In de [[islam]] wort Jezus as mins ezien, niet as God, mar Hie het wel n staotus as profeet en komt in de [[Koraan]] veur as ''Isa''. Sommige [[hindoeïsme|hindoeïsten]] erkennen hum as [[goeroe]], terwiel t [[boeddhisme]] soms n [[bodhisattwa]] in hum ziet. t Jodendom erkent hum niet en neumt hum n valse profeet.
t [[Bahá'i]]geleuf ziet Jezus as n manifestasie van [[God]]. Der is één God en die hef zien eigen via verschillende historiese boodschappers an de minsheid eteund. De Bahá'i's spreken van t konsept van de "stapsgewieze openbaoring", wat betekent dat de wil van God stapsgewies an de minsheid kenbaor emaakt zal worren, as de mins volgreuid is en beter in staot is um de bedoeling van God mit t scheppen van de mins te begriepen. Bie disse zienswieze wort t woord van God deur n serie van boodschappers kenbaor emaakt, waoroender Mozes, Jezus, Mohammed en [[Bahá'u'lláh]] (de stichter van t Bahá'igeleuf). In t "[[Book of Certitude]]" zeit Bahá'u'lláh dat disse boodschappers n tweevoudige natuur hen, een van God en een as n op zich staond persoon, en dus kan de bewering van goddelikheid bie Jezus niet ontkend worren, umdat God via Jezus spreekt. Volgens de Bahá'i's is t zo dat, umdat al de boodschappers disse goddelike kant hen, ze symbolies geliek bin, en zo is Bahá'u'lláh feitelik de terugkeer van Jezus.
 
====Boeddhisme====
In t boeddhisme is der gien algemene zienswieze over Jezus. Mar sommigen zien n [[bodhisattwa]] in hum.
 
====Hindoeïsme====
Sommige [[hindoeïsme|hindoeïsten]] erkennen hum as [[goeroe]].
 
====Islam====
In de [[islam]] wort Jezus as mins ezien, niet as God, mar Hie is wel een van de meest geliefde profeten uut de [[Koran]]. In de islam staot Hie bekend as ''Isa''.
 
In de Koraan en in t Nieje Testament staon wel wat zaken uut t leven van Jezus die overeenkommen; beie moslims en orthodoxe christenen geleuven dat Jezus geboren is zonder dat Hie n biologies minselike vaoder had, mar dat Hie deur Gods wil geboren is, en dat zien moer, [[Maria]] (''Marjam'' in t Arabies), een van de meest heilige, vrome, nette en deugdzame vrouwen ooit is. In de Koraan staot oek dat Jezus wonderen kon verrichten (deur Gods wil) zo as t ontwaken van de dooien, t zicht herstellen en [[lepra]]pasiënten genezen. Een van de wonderen die niet in de Biebel staot is dat Hie al mit vuuf dagen oud kon praoten um zien moer te verdejigen van antiegingen van overspel.
 
In de [[Ahmadiyya|Ahmadiyya-islamtiese]] zienswieze overleefde Jezus zien krusiging en reisde laoter naor [[India]], waor die leefde (en störf) as n profeet oender de naam ''Yuz Asaf''.
 
====Jodendom====
Zwat alle personen die n sentraole rol speulden in t ontstaon van t christendom waren [[Joden]]. t Joodse geleuf was al veule eeuwen veur Christus ontstaon, te midden van volken die in de ogen van t jodendom ofgoden dienden. Ofwiekende opvattingen over de jood Jezus en zien leer hen tot de grote verschillen tussen jodendom en christendom eleid. Oender meer [[Maimonides]] en rabbien [[Jacob Emden]] schreven uutvoerig over Jezus.
 
Mer over t algemeen erkennen joden Jezus niet en wort Hie n valse profeet eneumd. Volgens t jodendom is Jezus niet n messias en het hie oek niet voldaon an de messiaanse profesies in [[Tenach]]. Volgens t jodendom het der nao [[Malachi]], die eeuwen veur Jezus leefde, oek gien profeet meer eweest. In de vergangen [[jaorhoenderden]] (vanof 1970) is der overigens wel n greuiend antal [[Messiasbeliejende Joden]].
 
====Scientology====
In de [[Scientology]] zienswieze wort de leer van Jezus are included among belief systems comprising those "earlier forms". Jezus wort eklassifiseerd oender t nivo van ''"uutvoerende thetan"'', mar net iets boven de Scientology-staotus ''"clear"''.
 
====Overig====
Jezus worde ezien as de verlosser en brenger van gnosis van de verschillende gnostiese sektes, zo as t vroggere [[manicheïsme]].
 
== De naam Jezus ==