Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
[[Bestaand:Olsufyev House Dmitrov.jpg|thumb|'t Huus van Olsufjev in Dmitrov waor as Kropotkin tussen 1917 en 1921 woond hef.]]
 
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' ([[Russisch|Russies]]: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) ([[Moskou (stad)|Moskou]], [[9 december]] [[1842]] – [[Dmitrov]], [[8 febrewaori|8 februari]] [[1921]]) was 'n Russiese vorst, revolitionairrevolutionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograofgeograaf en geologegeoloog.
 
KroporkinKropotkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupie van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruupering in Sint-Petersbarg. Hi'j voerenvoerden revolutionaire propaganda onder de warkers in de stad. Naor zien ontsnapping uut de bakgevangenisse in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich nood edwung'edwungen töt 1917 mutten verbar'ngverbargen in 't butenlaand. En hi'j waar doordaor lid van anarchistischeanarchistiese gruupengrupen. Kropotkin publicerenpubliceerden op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geschieddenisse van de fraanse revolutie. In 1902 verscheen zien memoires: Herinning'Herinneringen van 'n revolutionair.
 
Kropotkin constaterenconstateerdeen pnderonder aander in tegenstelling töt [[Charles Darwin]] dat bi'j dieren van 'tzulfdetzölfde soort gien sprake was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulp en onderlinge solidaoriteit blek essensjeel te wee'nween veur 't beholdbehoold en de evolutie van ieder dier-soort. Ok mèènslikkemeenslike dier-soorten bint vol'ngsvolgens Kropotkin d'r toe eneigd 'n genereuze holding an te nemnemmen, opofferingsgezind te wee'nween en onbaatzuchtig. Dat zol met name blekken in klenschaolige en solidaire gemienschappen. Zo schreef e over de Comunne van PariesParijs van 1871, dat 'n ni'jej ideejeidee geboren was onder de name van de ParieseParijse comunne.' De moderne staote is vol'ngsvolgens Kropotkin de grootse hindernis veur 't beriek van 'n maatschappimaaschappi'je ebasseerdbasseerd op onbaatzichtighejd, vri'jheid en geliekheid. De ofbraak van de staote zol doormetdaormet de ienige weg wee'nween naor solidair gedrag van mèènsenmeensen, de bevri'jding van de ienlinge en de veuruutgangveuruutgaank van de maatschappimaaschappi'je.
 
{{Dialekt|sdz}}