Verskil tüsken versys van "Peter Kropotkin"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Legobot (Oaverleg | bydragen)
K Bot: Migrating 57 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q5752 (translate me)
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
'''Pjotr Aleksejevitsj Kropotkin''' ([[Russisch|Russies]]: Пётр Алексеевич Кропоткин, Pёtr Alekseevitsj Kropotkin) ([[Moskou (stad)|Moskou]], [[9 december]] [[1842]] – [[Dmitrov]], [[8 febrewaori|8 februari]] [[1921]]) was 'n Russiese vorst, revolutionair en [[anarchist]]; theoreticus van 't anarchisme, geograaf en geoloog.
 
Kropotkin was van 1872 töt 1874 lid van 't gruupiegrupien van de 'tsjajkovisen', 'n revolutionaire gruuperinggrupering in Sint-Petersbarg. Hi'j voerden revolutionaire propaganda onder de warkers in de stad. Naor zien ontsnapping uut de gevangenisse in de Petrus-en Paulusvesting in 1878 hef e zich nood edwungenedwungn töt 1917 mutten verbargenverbargn in 't butenlaand. En hi'j waarwas daor lid van anarchistiese grupen. Kropotkin publiceerden op 't gebied van ethiek, de sociologie en de geschieddenisse van de fraanseFraanse revolutieRevolutie. In 1902 verscheenverschenen zien memoires: HerinneringenHerinneringn van 'n revolutionair.
 
Kropotkin constateerdeen onder aander in tegenstellingteegnstelling töt [[Charles Darwin]] dat bi'j dieren van 'tzölfdenzölfde soort giengin sprake was van stried um 't bestaon. Wederziedse hulphölp en onderlinge solidaoriteit blek essensjeel te ween veur 't behooldbehoald en de evolutie van ieder dier-soort. Ok meenslikemeanslike dier-soorten bint volgensvolgns Kropotkin d'rder toe eneigd 'n genereuze holdinghoalding an te nemmen, opofferingsgezind te ween en onbaatzuchtig. Dat zol met name blekken in klenschaoligekleanschaolige en solidaire gemienschappen. Zo schreef e over de Comunne van Parijs van 1871, dat 'n ni'j idee geboren was onder de name van de Parijse comunne.' De moderne staotestaot is volgensvolgns Kropotkin de grootsegrootsen hindernishindernisse veur 't beriek van 'n maaschappi'je basseerdebasseerd op onbaatzichtighejd, vri'jheid en geliekheid. De ofbraak van de staotestaot zol daormet de ienige weg ween naor solidair gedrag van meensenmeansen, de bevri'jding van de ienlinge en de veuruutgaank van de maaschappi'je.
 
{{Dialekt|sdz}}