Verskil tüsken versys van "Vechte"

2 bytes toegevoegd ,  9 jaar geleden
K (Bot: automatiese tekste vervöngen (-Kattegerie: +Kategorie:))
 
=='t Vechtdal==
In Nederlaand stroomp de Vechte tussen 'n hogerheuger eleegneleengn regio's Drenthe en TweanteTwente deur langes de zuudzied van 'n veur disse reviere opvallend breed dal. 't OorspronklikeOorsprunklike dal van de Oer-Vechte is evörmd in de veurleste iestied ('t Saalien). Smeltwater dat ten zuden van 't laandieslaand-ies naor 't westenwessen streumden, hef zich diepe in 't laandschap in-esneden. Fluvioglaciale zaanden hebt dit oerstroomdal later veur 'n groten deel op-evuld. Deur ofsnoering van de erosiedalen in 't Weichselien bleefden ok in 't Holoceen de ofwatering muuilik. In de hierdeur ontstaone of-esnoerde meerties ontwikkelden zich venne.
An 'n noordzied van dit oerstroomdal löp noe de Reest, wölken zien oorsprung hadenharen in 't uut-estrekte venne. In 'n MiddeleeuwenMiddeleewen ontstön op de zaandgronden van de Vechte 'n esdörpenlaandschap. Op de hogerheuger eleegneleengn ruggen ontstön bi'j de dörpen akkerbouwcomplexenakkerbouwkompleksen, deok zo-enaamdewel essen ehieten. Disse essen wöddenwörn grotendeels bemest met mest van schaopen die 'n de verderstukkie van de reviere eleegnvandan eleengn heidevelden graosden. Disse mest wöddenwörn in de potstal combineerdkombineerd met heideplaggen en vervolgnsvervolngns op de essen ebrachtbracht. DoordeurDaordeur ontstön der op de essen een'n, op sommige plekken meer as 'n meter dikke, laogelaog zeer vruchtbare grond. BowendienBoavendien wöddenwörn 't reliëf op disse meniere verder verstarkt. Langes de reviere laagnlaangn de gröslaanden (deels heui-, deels weidegrond). 't Dal tussen de hogerheuger eleegneleengn essen in is 't Vechtdal in smallere zin.
Met de invoering van kunstmest werdenwörn de heidevelden ontgonnenontgönnen en de gemeenschappelijkegemeenschaplike gronden verdeeld. OokOk werdenwörn in de 19e en 20e eeuweewe de veengrondenvennegronden in het't brede Vechtdal afgegravenof-egraven.
't Vechtdal in smallere zin valt grotendeels binnen de Ecologiese Hoofdstructuur (natuurbescharming). De natuurweerden bestaot veur 'n deel uut revierduuncomplexen die zich binnen of-esneedn meanders van de Vechte bevind. Hier greuit beveurbeeld de steenanjer. In 2003 is op 'n revierduuncomplex ok de bergnachtorchis evunnen. De leger eleegn heuilaanden herbargt enkle biezundere plaanten. Hier greuit beveurbeeld 't lange ereprijs. Disse plaante is in 't Vechtdal algemien, mar doorbuten zeldzamer. Op de veurmaolige heidevelden ligt relatief groten boscomplexen as Boswachteri'je Haddenbarrug, Boswachteri'j Ommen, Laandgoed Junne, Laandgoed Eerde en Eerder Achterbroek. In de boscomplexen de Rheezerbelten en de Beerzerbulten liggt hoge dunen. De Rheezerbelten waren 't gevolg van te intensief gebruuk van de heidevelden woordeur 'n groten verstoeving optraden die de essen begunnen te bedreign. Men peugdeen de dreiging te keren deur der eikenhakholt op an te plaanten. Bi'j de monding van de Vechte greuit de kievitsbloem in gröslaanden. Samen met de greuiplaatsen van disse plaante langes het Zwarte water is dit de belangrieksten greuiplaatse van disse plaante in Nederlaand.
2.186

bewarkingen