Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

33 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
K (Bot: automatiese tekste vervöngen (-Kattegerie: +Kategorie:))
==Jezus en de gnostiek==
{{Heufdartikel|Gnostiek|vel}}
De Biebel geeftgef nietnie 't enigsteienigste verslag van 't leven van Jezus Christus, want 't aldervrogstealdervrogsten wark over Jezus was eschreven nog veur de [[breven van Paulus]], en deurdat de biebelse evangelies eerst nao zien dood eschreven binbint is 't [[Evangelie van Tomas]] de vrogste bronbronne over Jezus. t Was nietnie de enigsteienigsten, want der binbint nog veulvölle meer geschriften over Jezus evunnen die stammenstamt uut 't vrogstevrogsten beginbegun. Disse geschriften henhebt nog 'n zuverderzuuverder en on-an-etaste visie op Jezus; oekok deurdat 't ongeveeroongeveer 1700 jaor niet elezen en overeschrevenover-eschreven is, en dus niet veul kanskaanse ekregenkregen hethef tottöt veranderingveraandering.
 
EenIene van de belangriekstebelangrieksten thema's van de gnostiek is dat de minsmeanse van zichzelfzichzölf vervreemdvervrömd raakt. MinsenMeansen kunnenkunt vergetenvergetten weewie ze zelfzölf in warkelikheidwarklikheid binbint. De onverlosteonverlöste minsmeans is 'zichzelfzichzölf kwiet'. t GevolgGevoolg daorvan is dat zo'n iemandiene 't kontakt mitmet zien innerlikeinnerlik weten, de ''gnosis'', verliestverlös. WeeWie zichzelfzichzölf kwiet is, leeftlef as 'n slaafslave van onpersoonlike machten. Disse staot van vervreemmingvervrömming van 't waore zelfzölf wortwört in de gnostiese teksten mitmet 'n bulte verschillendeverscheelnde termentarms beschreven, zo as slavernieslaverni'je, de boel vergetenvergetten, slaapslaop, dronkenschapdrönkenskap, bliendheidblindheid, de dood. De meest algemene termtarm die daorveur vaakvake gebruukt wortwört is 'de dwaolingdwaling', in de betekenisbetekenisse van 'verdwaoldverdwaald wezenween'.
 
De verlossingverlössing uut de dwaoling kan de mins verkriegen deur zien eigen oorspronkelike eerd te herinneren, deur je eigen te verbienen mit joew waore zelf. Dat proses wort beschreven as bevriejing, wakker worren, weer nuchter worren, de genezing van bliendheid, de opstanding uut de dood. De algemene term daorveur is 't herstel'.
 
In de gnostiese teksten is Jezus disse mystagoog en verlosser die de mins oproept "zichzelf te herinneren". In de [[Apokriefen van Johannes]] zeit Jezus: "Mins, stao op en herinner jezelf.". Da's t herstel in de gnostiese betekenis van verlossing uut de slavernie van n onwetend bestaon. n Hele mooie tekst die dit kort mar krachtig uutduuit, of verhaolt, is t [[Lied van de parel|Lied van de paorel]], ofkomstig van de [[Haandelingen van Tomas|Handelingen van Tomas]].
2.186

bewarkingen