Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

33 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
weerummezet zie over Nickg19
(weerummezet zie over Nickg19)
==Jezus en de gnostiek==
{{Heufdartikel|Gnostiek|vel}}
De Biebel gefgeeft nieniet 't ienigsteenigste verslag van 't leven van Jezus Christus, want 't aldervrogstenaldervrogste wark over Jezus was eschreven nog veur de [[breven van Paulus]], en deurdat de biebelse evangelies eerst nao zien dood eschreven bintbin is 't [[Evangelie van Tomas]] de vrogste bronnebron over Jezus. t Was nieniet de ienigstenenigste, want der bintbin nog völleveul meer geschriften over Jezus evunnen die stamtstammen uut 't vrogstenvrogste begunbegin. Disse geschriften hebthen nog 'n zuuverderzuverder en on-an-etaste visie op Jezus; okoek deurdat 't oongeveerongeveer 1700 jaor niet elezen en over-eschrevenovereschreven is, en dus niet veul kaansekans kregenekregen hefhet töttot veraanderingverandering.
 
IeneEen van de belangriekstenbelangriekste thema's van de gnostiek is dat de meansemins van zichzölfzichzelf vervrömdvervreemd raakt. MeansenMinsen kuntkunnen vergettenvergeten wiewee ze zölfzelf in warklikheidwarkelikheid bintbin. De onverlösteonverloste meansmins is 'zichzölfzichzelf kwiet'. t GevoolgGevolg daorvan is dat zo'n ieneiemand 't kontakt metmit zien innerlikinnerlike weten, de ''gnosis'', verlösverliest. WieWee zichzölfzichzelf kwiet is, lefleeft as 'n slaveslaaf van onpersoonlike machten. Disse staot van vervrömmingvervreemming van 't waore zölfzelf wörtwort in de gnostiese teksten metmit 'n bulte verscheelndeverschillende tarmstermen beschreven, zo as slaverni'jeslavernie, de boel vergettenvergeten, slaopslaap, drönkenskapdronkenschap, blindheidbliendheid, de dood. De meest algemene tarmterm die daorveur vakevaak gebruukt wörtwort is 'de dwalingdwaoling', in de betekenissebetekenis van 'verdwaaldverdwaold weenwezen'.
 
De verlössingverlossing uut de dwaoling kan de mins verkriegen deur zien eigen oorspronkelike eerd te herinneren, deur je eigen te verbienen mit joew waore zelf. Dat proses wort beschreven as bevriejing, wakker worren, weer nuchter worren, de genezing van bliendheid, de opstanding uut de dood. De algemene term daorveur is 't herstel'.
 
In de gnostiese teksten is Jezus disse mystagoog en verlosser die de mins oproept "zichzelf te herinneren". In de [[Apokriefen van Johannes]] zeit Jezus: "Mins, stao op en herinner jezelf.". Da's t herstel in de gnostiese betekenis van verlossing uut de slavernie van n onwetend bestaon. n Hele mooie tekst die dit kort mar krachtig uutduuit, of verhaolt, is t [[Lied van de parel|Lied van de paorel]], ofkomstig van de [[Haandelingen van Tomas|Handelingen van Tomas]].