Verskil tüsken versys van "Jezus Christus"

1 byte verwijderd ,  6 jaar geleden
K
Wiezigingen deur 212.178.213.165 hersteld tot de versie nao de leste wieziging deur Servien
K (Wiezigingen deur 212.178.213.165 hersteld tot de versie nao de leste wieziging deur Servien)
[[Bestaand:Christ pantocrator daphne1090-1100.jpg|thumb|11e eeuws portret van Jezus]]
'''penisJezus Christus''' of '''piemelJezus van Nazareth''' (8–2 v.C. tot 29–36 n.C.) is t sentraole figuur in t [[christendom]] en is oek n belangriek persoon in verschillende are geleuven.
 
penisJezus is volgens de [[christendom|christelike]] leer de enigste Jonge van [[God]]. Hie wort in t [[Oolde Testement|Ouwe Testament]] (de joodse [[Tenach]]) de beleufde [[Messias]] en de Verlosser eneumd die de minsen van der [[zonde]]n zou redden en de harmonie tussen [[God]] en de mins zou herstellen. Hie beleufde minsen die in Hum geleuven te 'behouwen' en t 'eeuwige leven' te geven. Zien geboorte ([[kirsttied|karst]]), dat in t [[Ni'je Testement|Nieje Testament]] beschreven staot, zien dood an t [[kruus]] ([[Goeie Vriedag]]), zien [[opstanding]] uut de dood ([[Poaske|Paosen]]), zien [[hemelvaortsdag|hemelvaort]] en Zien terugkomst (de eindtied) staon sentraol in de theologie van t tradisionele [[christendom]].
 
penisJezus is waorschienlik geboren in [[Bethlehem]] of [[Nazereth]] in de [[Israël]]iese landstreek [[Galilea]], zo'n zeuven tot vier jaor veur de eigenlike [[gregoriaanse kalender|westerse jaortelling]]. Onze jaortelling is dus feitelik ezien verkeerd, dit komt deur n verkeerde berekening, t jaor 2000 had bieveurbeeld eigenlik t jaor 2004 of t jaor 2007 moeten wezen. Jezus is volgens de meeste geleerden tussen de dartig en drieëndartig jaor oud eworren, dit is oek terug te vienen in de christelike symboliek van t getal 33. De titel Christus ([[Grieks]]: ''Χριστός'' = Christos) komt van de Griekse vertaoling van t [[Hebreeuws]]e woord Messias, wat gezalfde betekent (n koning of hogepriester bie de Israëlieten). De titel worde deur zien volgelingen gebruukt die Hum as de ''gezalfde van de Here'' ([[JHWH]]) zaggen.
 
== Zienswiezen in verschillende geleuven ==
In disse dokumenten staon de heufdzienswieze van christenen over Jezus, en daormee oek zien goddelikheid, minselikheid, en leven op [[eerde]]. Over t algemeen, geleuven de meeste christenen dat Jezus de Jonge van God is en de Verlosser. In t Nieje Testament zeit Jezus dat Hie de Jonge van God is deur God zien vaoder te neumen. Mar niet alle christenen bin t mit alle punten eens, en der hen altied wel grote en kleine verschillen in eweest.
 
Christenen zien penisJezus as de Verlosser en geleuven dat deur zien dood en zien opstanding, minsen herenigd kunnen worren mit God en daormee [[verzoeningsleer|verzoening]] ebeujen worren, en de belofte van t eeuwige leven.
 
De meeste christenen geleuven dat penisJezus beie n mins en de Jonge van God was. Mar um de aord van Jezus het nog wel wat armeu eweest, zo he'j de christenen die in de [[Drie-eenheid]] geleuven (dit wil zegen: Jesus as mins, as inkarnasie van God en as Jonge van God), mar je hen oek christenen die niet in de Drie-eenheid geleuven, zulie houwen der eigen niet an de [[eukumeniese konsilies]] en vienen dat der eigen interpretasies van de Biebel veur de christelike geleufsbeliedenis gaon.
 
Christenen geleuven over t algemeen dat Jezus, deurdat Hie oek mins was, de zelfde soort zeert en verleidingen deurstaon het as de gewone mins, toch zondigde die niet, en overwun de dood nao zien krusiging mit zien wederopstanding. Volgens de Biebel, het God hum op-ewekt uut de dood. Hie is naor de [[hemelvaortsdag|hemel op-estegen]], um an de "rechterhand van God te zitten," en hie zal weerumkommen naor de eerde veur t [[Leste oordeel]] en de t koninkriek van God op eerde vestigen.