Verskil tüsken versys van "Eemlangds"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Droadnaegel (Oaverleg | bydragen)
t Duutse Eemslaands heurt hier neet bi'j, mi'jzelf weerummedraeien (gedeeltelik).
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
't '''Eemlangds''' is de verzaomelnaom veur de dialectendialekten dee ze in 't [[Eemlangd]] praoten. Disse dialectendialekten vormen gien echte eenheid en ze worren vaok verknipt over meerdere dialectgebiedendialektgebieden.
{{Wiu}}
't '''Eemlangds''' is de verzaomelnaom veur de dialecten dee ze in 't [[Eemlangd]] praoten. Disse dialecten vormen gien echte eenheid en ze worren vaok verknipt over meerdere dialectgebieden.
 
't Eemlangds leit taolkundig ezeen tussen 't [[UtrechsUtrechts-AlblasserwaardsAlblasserweerds]] en 't [[West-Veluws]] in. De indeling van 't Eemlangds het nogal es veur preblemenproblemen ezörgd. [[Jo Daan]] deelt ze bie de UtrechsUtrechts-AlblasserwaardseAlblasserweerdse groep in; mar vanwege de starke verwantsjap met de West-Veluwse dialectendialekten worren ze vaoker bie eenn oostelijkeoostelike dialectgroepdialektgroep in-edeeld (bieveurbeeld 't NedersaksischNedersaksies). GewoonlijkGewoonlik worren de dialectendialekten uut 't oosten van 't Eemlangd ([[AmesfoortAmersfoort]], [[Leusden]] en [[Bunsjoten]]) nog onger 't Veluws erekend en de westelijkewestelike ([[Soest]], [[Eemnes]]) tot 't UtrechsUtrechts. De Eemlangdse dialectendialekten vormen, met de dialectendialekten van de westelijkewestelike Veluwe, ('t (oosten van) [['t Gooi]], de [[Gelderse Vallei]] en [[Urk]], eenn overgangsgroep van 't [[NedersaksischNedersaksies]] naor 't [[Hollaans (dialekt)|Hollangds]] en aore westelijkewestelike (NederfrankischeNederfrankiese) dialectendialekten.
 
't '''Eemlands'''Belangriekste isversjil de samenvattende naom veurtussen de dialectenEemlangdse vandialekten 't [[Eemland]], 't noordoosten vanen de previnsieeigenlike [[Utrecht (previnsie)|Utrecht]], ofwel [[Amersfoort]] en omgevege. De dialecten lieken veul op 't [[West-Veluws]]Veluwse en de meesten ku'j wel tot 't [[Nedersaksisch]] rekenen. 't Belangriekste versjil met 't eigelijke West-Veluwsdialekten is dat de [[umlautumluud]] in 'n woordwoorden as ''hooi'' den ''geloven''r nieder veurkompniet veurkomt (op de Veluwe is dat nog ''hööiheui'' en ''geleuven''). Wel is d'rder umlautn umluud te heuren in woorden as ''[[keze|kees]]'', ''greun'' en ''greunebreuken''. De ''-en'' an 't endeengd van 'n woord spreken ze in de meeste plaosenplaotsen ookok nog wel uut (dat doen ze zelfs nog in [[Huizen|HuuzenHuzen]]); dit is 'n verschilversjil met de taol van de (zudelijkezujelike) Gelderse Vallei. AndersAorst as in 't [[Gooi]] praoten ze in 't EemlandEemlangd nog van ''diek'' en ''huus'' en nieniet van ''dijk'' en ''huis''. De [[Utrechtse HeuvelruggeHeuvelrug]] is 'n dudelijkedudelike grens met 't [[UtrechsUtrechts-AlblasserwaardsAlblasserweerds|Utrechts]], je kunnen zeggenzaegen dat hier de grens tussen westelijkede westelike en oostelijkeoostelike dialectendialekten ligtleit.
==Uutgaonde verwiezing==
* [http://www.meertens.nl/books/winkler/soest.html De Geliekenis van de Verloren Zoon in 't Soesters]
 
De meeste EemlandseEemlangdse dialectendialekten wordenworren nieniet veul meer esprokenespreuken, en biena alleen nog doordeur ouwe lui. In Amersfoort is staot 't zelfsdialekt opal uutsterven,zo goed as 't nie al uutestorven isuutestörven. 'n Uutzondering is [[SpakenburgSpaokenburg]], waor d'rder ookok nog wel jonge lui binnen diedee plat praoten.
{{Dia|Disse pagina is esjreven in 't [[Bunsjoots]]}}
 
==Uutgaonde verwiezing==
't '''Eemlands''' is de samenvattende naom veur de dialecten van 't [[Eemland]], 't noordoosten van de previnsie [[Utrecht (previnsie)|Utrecht]], ofwel [[Amersfoort]] en omgevege. De dialecten lieken veul op 't [[West-Veluws]] en de meesten ku'j wel tot 't [[Nedersaksisch]] rekenen. 't Belangriekste versjil met 't eigelijke West-Veluws is dat de [[umlaut]] in 'n woord as ''hooi'' d'r nie veurkomp (op de Veluwe is dat nog ''hööi''). Wel is d'r umlaut te heuren in ''keze'' en ''greun''. De ''-en'' an 't ende van 'n woord spreken ze in de meeste plaosen ook nog wel uut (dat doen ze zelfs nog in [[Huizen|Huuzen]]); dit is 'n verschil met de taol van de (zudelijke) Gelderse Vallei. Anders as in 't [[Gooi]] praoten ze in 't Eemland nog van ''diek'' en ''huus'' en nie van ''dijk'' en ''huis''. De [[Utrechtse Heuvelrugge]] is 'n dudelijke grens met 't [[Utrechs-Alblasserwaards|Utrechts]], je kunnen zeggen dat hier de grens tussen westelijke en oostelijke dialecten ligt.
* [http://www.meertens.nl/books/winkler/soest.html De Geliekenis van de Verloren Zoon in 't Soesters]
 
{{Dialekt|wvel|Bunsjoten|Algemene Nedersaksiese Sjriefwieze}}
De meeste Eemlandse dialecten worden nie veul meer esproken, en biena alleen nog door ouwe lui. In Amersfoort is staot 't zelfs op uutsterven, as 't nie al uutestorven is. 'n Uutzondering is [[Spakenburg]], waor d'r ook nog wel jonge lui binnen die plat praoten.
 
[[Kategorie:Nedersaksies]]