Verskil tüsken versys van "Karl Marx"

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nickg19 (Oaverleg | bydragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Xqbot (Oaverleg | bydragen)
K Bot: la:Carolus Marx is n etalazie-artikel; kosmetiese wiezigingen
Regel 7:
Dit mislukten en Marx wörn opni'j verbannen. Hi'j vestigden zich noe in [[Londen]], waor he de res van zien leven verbleven. In [[1867]] verschennen de eerste druk van [[Das Kapital]], 't beruumsten boek dat de grondslag vörmden veur 't [[Marxisme]]. Volngns de theorie van Marx verorzaakt de invoering van machines 'n verleeging van de kösten van 't levensonderhoald en dus van de lonen. Zo as [[Quesnay]] annamen dat de grond de ienige factor is die meerweerde opleavert, zo nemp Marx an dat dit uutslutend met arbeid 't geval is. Volngns Karl Marx zult de "krachten" in de bestaonde [[Kapitalisme|kapitalistische]] maaschappi'je disse umvörmen töt de kollektivistiese maaschappi'je. Marx onderschedt (veurspelt) daorin de volngnde vief krachten of stadia:
 
# . De konsentratie wet, waorbi'j groten ondernemmings veurtdurend de kleane opslök, en hierdeur stieds grotere ondernemmings onstaot.
# . De accumulatie wet, veronderstelt dat kapitalisten, die de meerweerde ontvangt, deur konkurrentie probeert de umvang van de ondernemmings stieds te vergroten.
# . De [[Verelendung]], de veurtduurnde verslechtring van de positie van de proletarische klasse, die ofhaanklik bint van de kapitalistn. De armoe zol stieds groter wörn.
# . De krisistheorie, die wödt of-leid uut de wet van de stieds maa daalnde winstvoete. 't Giet de bedrievn stieds slechter, waordeur arbeiders wödt ontslaangn. Hierdeur ontstiet wear sosjaaln ellende.
# . De inienstörting ("[[Zusammenbruch]]") van de kapitalistiesn maaschappi'je. De krises, aldus Marx, zult mekare stieds sneller opvolngn en de positie van de arbeidnde klasse zol veurtduurnd slechter wörn. De spanning tussn de klassn wödt onhoaldbaar.
 
Karl Marx overleden in [[1883]] in Londen.
Regel 22:
[[Kategorie:Ekonomie]]
[[Kategorie:Politiek]]
 
{{Link FA|la}}